ЕС ще изпраща сили за бързо реагиране в чужбина

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2016 в 11:03 3677 2

Европейският съюз одобри отбранителен план, който за първи път предвижда изпращането на сили за бързо реагиране зад граница.

Новата стратегия предвижда по-голяма координация в ЕС на мироопазващите мисии и изразява готовност на държавите от ЕС да действат независимо от САЩ. В същото време планът няма да влиза в конкуренция с НАТО или да доведе до създаването на европейска армия.

Според върховния представител по външната политика на ЕС Фредерика Могерини документът е подготвен още преди Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. 

“Не става дума за изграждане на нов щаб, за европейска териториална защита или за някакво дублиране на компетенции с НАТО", обяви тя.

Планът от 16 страници изброява задачи и цели, които ще се нуждаят от допълнително финансиране. Те включват подкрепа от правителствата за използване на така наречените бойни групи на ЕС от до 1500 души, които съществуват от 2007 г., но никога досега не са използвани.

Дори и актуализираната програма да не е пряко следствие на победата на Тръмп, то тя придобива особено значение след коментарите на новоизбрания държавен глава на САЩ, който по време на кампанията си често критикуваше ниските нива на разходите за отбрана на някои от европейските членове на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

2

Лопе де Вега

15.11 2016 в 11:46

Слабо ми се види ръководството. Нямаше ли подходящ български генерал за командващ? Че генерали - дал Господ, нищо, че нямаме армия.

Поздрав!

n.b. Не намеквам за нито един популярен генерал!

73928

1

El Commandante

15.11 2016 в 11:14

Батальон съставен от германска рота, френска рота, италианска, холандска и белгийска роти, командвани от люксембургски полковник.

This is gonna be interesting...