Ген. Михов: Лобисти превземат Министерството на отбраната

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2016 в 12:34 2404 0

„В изказа на много висши военни, в т.ч. и на министъра, се улавя говорене за изтребител, а не за многоцелеви и многофункционален такъв. В комисията по отбрана в НС този въпрос беше разискван най-обстойно и бе поискано обяснение от министъра на отбраната Николай Ненчев за това има ли променени критерии по методиката за оценка на типа самолет при предстоящото му избиране“. Това каза в ефира на БНР ген.Михо Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана по темата за закупуването на изтребител от държавата и дали условията за това са променени зад гърба на депутатите.

„Искам да припомня, че нашата комисия в Народното събрание следи как изпълнителната власт прилага решенията на парламента. На 1-ви април, дано датата не е лъжовна, правителството с Решение 234 прие проекта за придобиване на боен самолет. На 2 юни т.г. Народното събрание прие този документ. Ние обърнахме внимание в зала, че в мотивите на МС се казва, че налага вземане на решение за спешно стартиране на проекта за придобиване на нов тип основен, многофункционален самолет“, коментира ген. Михов. Той поясни, че акцентът при гласуването на министерското решение в комисията, е бил на ключовите думи „спешно“ и „многофункционален“.

„Е, от юни досега минаха 4 месеца. Да е многофункционален, е мотив на правителството, приет от НС. Впоследствие не би трябвало да се променя каквото и да е. В документа се казва, че това решение е стратегическо, очертаващо развитието на Българската армия за десетилетия, което означава най-малко поне 20 години. Целите са въздушен суверенитет, въздушна и противоракетна отбрана в системата на НАТО, охрана на въздушното пространство и удари по земни и морски цели, както и разузнаване“, разясни генералът. Той сподели, че върши тежък сблъсък между двама последни командващи ВВС, двама директори на Института по отбрана и двама председатели на Борда за управление на проекта, а това поражда възможност за навлизане на лобистки интереси в министерството. „Още по-малко ми се иска те да изпадат под влиянието на лобистки кръгове за това какъв тип самолет да купим за България“, допълни Михо Михов.

Според него е недопустимо, въпреки че е възможно, да се позволява намесата на лобистки и корупционни кръгове до тази важна покупка за България.

„1,5 милиарда лева или доброто намерение на правителството спешно да достави нов боен самолет на Българските военновъздушни сили, е решимост, която произтича от живото опасната диагноза на състоянието на Българската армия в цялост. Защото, ако продължим да изчакваме, все повече ще оскъпим проекта. Има 15 предложения до Министерство на отбраната от 9 страни за доставка на многофункционален самолет. Пак повтарям, НС прие проект, в който са дефинирани основните изисквания за купуването му“, каза ген. Михов. И уточни, че естествено самолетът ще бъде на въоръжение към НАТО и ЕС – изискване, което е прието от депутатите. „Има и друго – самолетът да е на въоръжение в момента на подписване на договора. Има опасност всички изисквания, които са приети да се нарушат, ако методиката се нагажда по лобистки интереси. Новият самолет трябва да покрива оперативно – тактически изисквания за многофункционалност. Последното, което би могло да се наруши, е употребяваните, втора ръка самолети, да притежават остатъчен ресурс не по-малко от 50% по календарен срок. С две думи - срокът на годност на машината трябва да е поне 20 години“, коментира ген. Михов, който благодари за възможността да може да предупреди за съществуващите опасности по сделката.

„Аз представлявам комисията по отбрана и съм длъжен да контролирам как се спазват решенията на Народното събрание. Съжалявам, ако наистина от Института по отбрана са пипали и променили част от условията на парламентарното решение – за многофункционалността и годността. Причината е, сблъсъкът на директори, както казах по-горе и това е недопустимо. Не би следвало в навечерието на президентските избори да се прави така. Комисията по отбрана винаги е била безапелационно строга, нищо, че няма разследващи функции. Но докладите, които прави, ще са обективни и справедливи. Въоръжените ни сили са в криза, сочи нашата експертиза и няма защо да си затваряме очите за това“, заключи ген. Михов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови