ЕС ''няма да замени свободата си за газ'' и ще разгледа сериозно молбата на Украйна за членство

Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент

Ангел Марковски 01 март 2022 в 17:26 6734 12

Снимка ЕП

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

Европейският съюз заяви, че ще разгледа сериозно молбата на Украйна да стане страна кандидатка за членство в блока, отчитайки политическата тежест на този ход и драматичните обстоятелства, както и колебанията на много държави членки.

Обещанието за разглеждане на молбата за членство дойде на извънредна сесия на Европейския парламент на която президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи емоционален призив към ЕС "да докаже, че е с нас".

Председателят на Съвета Шарл Мишел, който говори след Зеленски, заяви, че Европейският съвет "няма да се отклони от отговорностите си и ще анализира искането на Украйна". "От нас като Европейски съюз ще зависи да действаме в съответствие с времето. Ще бъде трудно, знаем, че в Европа има различни мнения", каза Мишел

Показахме, че няма да заменим свободата си за газ, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в извънредния дебат за войната в Украйна. Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той.

Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък, добави Борел. По неговите думи най-важният урок от войната в Украйна е, че силите на злото съществуват и са способни със сила да решават спор. Трябва да бъдем по-единни, отколкото досега, допълни Борел.

Това е часът, в който се роди геополитическа Европа, обяви още той: "Европейците трябва да знаят, че живеем в опасен свят. За мир са нужни двама, а за войната е достатъчен един. Трябва да увеличим средствата си за сдържане, за да предотвратим война".

Необходимо е ЕС да разсъждава за себе си стратегически, да има способности да устоява и да отвръща на нападение, добави той. По неговите думи, вместо да се плаши, ЕС трябва да закипи. Според него войната дава нов тласък на ЕС. Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, обобщи Борел. Той призова ЕП да предвиди в бюджета си следваща руска агресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

12

Bace7

02.03 2022 в 06:33

Само дъртият пън Жозеп още не знае, че Русия и САЩ са в тандем, а сметката я плаща ЕС. Защо 500млн население на тия територии не поиска сметка за ситуацията, при която плаща почти десеторни цени за горивата (себестойността на газа е 10-15 долара /1000м3, на нефта 7-15 долара за барел)? За Ковид фейка, за мигрантските вълни, за безумната Зелена сделка, за внедряваните джендър идеологии и пр. малоумия? Седим, гледаме ги тия самоназначили се кукувици, и им търпим налудните сценки?

23293

11

Стефан

02.03 2022 в 04:11

Ми, щом ЕС иска бели цигани, бетер поляците - да ги получава.
Скоро ще научат какво са прибрали.
Там "бежанците" захванаха да бият още полските граничари. Кво ще стане после ...
Така де, честито!

1031

10

Jar

01.03 2022 в 21:09

Да не забравите макетата. Що само за едни. Кирчу вика yes готово!

-8580

8

Стига пиши глупости от 5 профила бе трол.

23293

6

Стефан

01.03 2022 в 18:27

Демек, ЕС върви към война с Русия?

75

4

230 млрд баксов

01.03 2022 в 18:13

Империята на лъжата е обречена!!!

Вижте във видеото долу, как украинците
посрещат руската освободителна армия!

https://www.youtube.com/watch?v=9Lj6RhrEFRQ

-3300

3

bgp

01.03 2022 в 18:01

Ядрени удари са вероятни при ситуация на безизходица на путин !!

Диктаторът никога няма да се откаже от на меренията си !

Ако се надигне вълна на недоволство в Русия , той ще изстреля ядрени заряди !!!