Европейският парламент на крака при речта на Зеленски (видео)

OFFNews 01 март 2022 в 14:36 8040 9

Снимка EP

Без вас Украйна щеше да бъде сама, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски в обръщение към Европейския парламент. Той се включи с видеовръзка от Украйна в извънредната сесия, на която ЕП обсъжда статута на страната за членство.

Евродепутатите - начело с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен - посрещнаха изказването му на крака и с продължителни аплодисменти.

Борим се за оцеляване и сме много решени, също колкото искаме да бъдем равноправна част от Европа, добави той. Зеленски изрази очакване да се обсъди вчерашната заявка на Украйна за започване на присъединителни преговори с ЕС.

За някои от нас днес е последният ден. Искаме децата ни да бъдат живи и мисля, че е справедливо. Само вчера в Украйна бяха убити 16 деца. Каква военна заплаха са децата?, попита той.

Много се радвам да усетя настроението в ЕП - днес сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единство. Много е висока, хиляди загинаха. 

„Имаме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ - най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи”, категоричен бе украинският президент.

Според Зеленски Европейският съюз ще бъде много по-силен с Украйна. „Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме своята сила. Ние сме точно като вас - докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че вие наистина сте европейци. Тогава животът ще възтържествува над смъртта и светлината ще възтържествува над мрака. Слава на Украйна!”, завърши изявлението си пред Европейския парламент украинският президент.

Президентът Володимир Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член на Общността. Той и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук направиха обръщение пред Европейския парламент, който се събра на извънредна сесия заради агресията на Русия.

Председателят на Европарламента Роберта Мецола каза, че признава европейската перспектива на Украйна и ще се работи за тази цел.

"Ще доставим необходимото оръжие на Украйна, ще изключим Русия от SWIFT и ще забраним пропагандата на Кремъл", допълни тя и каза още, че Европа ще преодолее зависимостта си от руски газ.

След изказването му отново последваха продължителни бурни аплодисменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

9

Chose your fight carefully

01.03 2022 в 19:32

ха.. плакал? нали "москва слезам не верит"? Не ти ли обясниха от роскома, че не кълвеме вече на тия?

23293

8

Стефан

01.03 2022 в 19:05

Я ми разкажи колко си плакал, за убитите от укрофашистите.

900

7

Chose your fight carefully

01.03 2022 в 18:38

"лицемерие" ... Силна дума за илитерат. В момента не Америка бомбардира Украйна... не ЕС. WTF? Нямам право да се възмутя в момента, защото ... ?! кое? К'во те кара да мислиш, че ти имаш право да словоблудстваш за сметка на умиращите в момента?

23293

6

Стефан

01.03 2022 в 18:30

Дай линкове към свои съобщения, където си плакал от падащите американски бомби.
А то лицемерието ти предизвиква погнуса.

900

5

Chose your fight carefully

01.03 2022 в 18:25

@Сливата... или там друг плод..
Всеки има право на мнение, особено (и най-вече) когато е негово, лично. Не такова, което е диктувано от кремълски или презокеански вещери. Факта, че още не са те наритали, говори достатъчно - имаш свобода на словото. Въпроса е друг - Имаш ли право на това, когато днес - да днес, умират хора! Кого защитаваш? За какво спориш? "Правото е на страната на силните" ли е мотото ти? Смяташ ли, че глобален конфликт ще те подмине, защото защитаваш нечия кауза? А ако утре ти си на мястото на Украинците и някой иска да унищожи дома и семейството ти... да отнеме свободата ти? Как би постъпил? Пак ли ще се "подмокряш" от идеята на путлер за евразия? Искаш или не ние сме НАТО. Ние сме ЕС. Аз съм гласувал за това. Ти? Сега ли гласуваш? Има още начини да си идеш в раша. дерзай!

11178

4

Крушата

01.03 2022 в 16:01

Chose your fight carefully

01.03 2022 в 15:52

Точно така!
Никой няма право мнението му да е различно от пронатовската ни позиция! А изказването на подобно трябва да се приравни с престъпно дияние! Посегателствто срещу свещените евроатлантически ценности!
Анатема!

900

3

Chose your fight carefully

01.03 2022 в 15:52

Алоу... Има ли модератори тук? Няма ли бан за руските тролове!

5827

2

pisnamiotmutri

01.03 2022 в 15:41

Поне в ЕС това ги бива да приветстват. И Бойко все с прегръдки и целувки за да радва бабичките го посрещаха.