Ердоган определи френски закон срещу ислямския сепаратизъм като "гилотина" за демокрацията

OFFNews 13 май 2021 в 12:48 1980 0

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Приемането на този закон, който е в открито противоречие с човешките права, свободата на вероизповеданието и европейските ценности, ще бъде гилотина за френската демокрация заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в Анкара, предаде Франс прес. 

Изказването му е по повод новината, че френското правителство подготвя законопроект, който цели да прекъсне "ислямският сепаратизъм". Предвижда се увеличаване на правомощията на правителството да забранява и разформирова религиозни групи, които биха могли да представляват заплаха за френската нация, уточнява Франс прес. 

Срещу проекта имаше много критики както в страната, така и в международен план. Критиците изтъкват, че законопроектът заклеймява мюсюлманската общност и предоставя на правителството още възможности да ограничава свободата на различни религиозни групи.

 „Сегашният вариант на планирания закон ще обслужва единствено каузата на екстремизма, ще подложи под натиск неправителствените организации и ще принуди младите хора да избират между своята вяра и обучението си“, категоричен беше Ердоган. 

Той призова френските власти и президента Еманюел Макрон да изтеглят законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови