ЕП: Заради Орбан Унгария вече не е демократична държава

Евродепутатите зоват ЕК да не дава пари на Будапеща по плана за възстановяване

OFFNews 15 септември 2022 в 14:23 6382 10

.

Снимка Getty Images

.

Днес Европейският парламент прие резолюция за Унгария, според която страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация. ЕП осъжда "целенасочените и постоянни усилия на унгарското правителство" за подкопаване на европейските ценности и изисква резултати в процеса по член 7 от Договора за ЕС.

Докладът за резолюцията бе приет с 433 гласа "за", 123 "против" и 28 въздържали се. Член 7 от Договора за ЕС е механизъм за контрол на риска от нарушаване на европейските ценности в някоя страна членка. ЕП задейства процедурата по член 7 срещу Унгария още през 2018 г.

Днес евродепутатите констатираха липсата на решителни действия от страна на ЕС по отношение на Унгария и че това е допринесло за появата на "хибриден режим на изборна автокрация", т. е. конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти.

В новоприетата резолюция на европарламента се посочва, че спазването на европейските ценности, залегнали в Договора за ЕС, включително демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам, като обстановката се изостря от бездействието на ЕС.

Евродепутатите подчертават, че в Договора за ЕС не се изисква да има единодушие между държавите от ЕС, за да бъде установена очевидна заплаха от тежко нарушение на европейските ценности, нито да бъдат отправени конкретни препоръки и срокове. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията съгласно правилата на член 7 от Договора за ЕС за защита на ценностите на ЕС в Унгария, би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС.

Евродепутатите призовават ЕК да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС.

Докато ценностите на ЕС са особено застрашени от руската война срещу Украйна и нейните действия срещу ЕС, ЕП призовава ЕК да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в рамките на европейския семестър и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека; да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и да прилага по-стриктно правилата, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

ЕП изразява загриженост за работата на конституционната и избирателната системa, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликтите на интереси и свободата на изразяване, включително медийния плурализъм в страната. 

Евродепутатите са загрижени и за академичната свобода, свободите на вероизповедание, на сдружаване, правото на равно третиране, включително правата на ЛГБТИ, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите убежище и бежанците в Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

10

Diogen

15.09 2022 в 22:58

Няма как да спиш в едно легло с Путлер и да не те резнат.

-1200

9

путин хуйло

15.09 2022 в 17:33

Най-демократичната страна е задунаиски тиквонистан!

-1655

8

ob1

15.09 2022 в 16:09

"А може би пък само Орбан да е чиTaBия/Hopмaлния/"
Мда, колкото и само раZия е наясно със страданията на народа на Украйна. Колкото и само троловете знаете тайните планове на путкин..

1257

7

ЦСКАр

15.09 2022 в 15:27

Истината за Орбан лъсна когато приюти комуниста и анти-българин Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ. Орбан е това което копейкин и вГъZраждане си мечтаят да бъдат. Такива продажници омърсиха думата националист за десетилетия напред. Една от малкото постигнати цели на руската агентура.

6386

6

Zlatko

15.09 2022 в 15:24

Нищо нередно няма order4. Просто рейтинга ти е паднал по -5,000 и вероятно системата автоматично го скрива.
Но не са го изтрили, всеки може да го прочете, ако има желание.

22548

1

dolivo

15.09 2022 в 14:30

врът кранчето на Орбанчето, клъц ресурси от Русия насилствено, и капитулира фашиста

ако не се поучат от електората, вън от ЕС, и феодализъм руски да ядат