Quantcast

ЕП отказа да разгледа безвизовия режим, иска от Турция нов антитерористичен закон

OFFNews Последна промяна на 10 май 2016 в 15:59 4852 2

Снимка DHA

Европейският парламент няма да обсъжда отпадането на визовия режим за турски граждани преди Турция да промени спорния си антитерористичен закон, предава БТА.

На 4 май Европейската комисия предложи на ЕП визите за турски граждани да отпаднат от началото на юни, въпреки че Анкара не е изпълнила 5 от общо 72-те изисквания, за да може това да се случи, едно от които е промяна на дефиницията за тероризъм. Според критици на турския президент Реджеп Ердоган сегашното законодателство се използва за репресия срещу опозиция и журналисти. 

"Всички сме на едно мнение, дори няма да започнем да обсъждаме предложението на Комисията, ако преди това няма ясно доказателство, че 72-те условия са спазени. Това означава също антитерористичното законодателство в Турция да бъде променено", заяви Ги Верхофстад, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Председателят на групата на социалистите в Европарламента Джани Питела пък настоя, че не могат да бъдат позволени заплахи изнудване от страна на Ердоган що се отнася до човешки права.   

Реджеп Ердоган категорично отказа да изпълни искането на ЕС за промяна на закона, като обоснова решението си с терористичната заплаха, пред която е изправена Турция.

Отпадането на визите за турци е сред главните точки в подписаното през март споразумение между съюза и южната ни съседка за контролиране на бежанския поток.

Утре Европейския парламент ще се събере на извънредно заседание, на което да бъде обсъдено до каква степен Анкара е изпълнила поставените изисквания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4359

2

ОФчар

10.05 2016 в 17:45

Само така!

73928

1

El Commandante

10.05 2016 в 16:20

Тати каза че ше ми купи колело, ама друг път...

На тва по филмите му казват mexican standoff...