Емоционална първа среща на корейски семейства, разделени за десетилетия от войната

OFFNews 20 февруари 2014 в 17:30 4499 1

Снимка Reuters

Стотици жители на Северна и Южна Корея ще видят близките си за първи път от десетилетия на специална среща за семейства, разделени от Корейската война, предава Би Би Си.

Над 100 души, повечето от които възрастни южнокорейци, пристигнаха в Северна Корея в четвъртък за събитието.

Срещата, която се организира, след като Северна Корея призова за по-добри отношения между двете Кореи, ще се състои между 20 и 25 февруари.

Емоционална среща

В четвъртък 82-ма възрастни южнокорейци, съпроводени от 58 членове на техните семейства, тръгнаха с автобус за Северна Корея.

Повече от дузина от тях бяха в инвалидни колички, двама бяха откарани с линейка заради здравословното им състояние, което налагаше това, предава AFP.

Те носеха подаръци, включително дрехи, лекарства и храна за близките им.

Емоционалната среща със севернокорейските им роднини беше в курорт в планината Къмгансан в четвъртък следобед. В нея участваха около 180 севернокорейци.

Чудо

Един от избраните за срещата южнокорейци Ли Ду-йънг, наближаващ 80 години.

„Трудно за хората е да разберат какво е усещането, след като сте били разделени за толкова дълго време. Истинско чудо е. Толкова съм развълнуван. Единственото, което липсваше в живота ми, беше брат ми, а сега ще мога отново да го видя и няма да съжалявам за нищо, дори и да умра утре“, казва той пред Би Би Си, преди да тръгне за Северна Корея.

Разказва, че е купил на брат си топли дрехи, както и шоколадови бисквити, защото е чул, че те много трудно се намират в Северна Корея.

Роднинските срещи са кратки. Семейства от двете страни се срещат за няколко часа, преди да се върнат в домовете си.

Само около 100 роднини са избирани всеки път, за да участват в такива срещи.

Южна Корея определя на случаен принцип кой да бъде включен.

Процесът в Северна Корея е по-непрозрачен, а критиците му казват, че подходът на Пхенян е политически.

В миналото Северна Корея е отменяла подобни роднински срещи, ако Южна Корея предприеме действия, на които Северна Корея се противопоставя. Последният такъв случай е от септември 2013.

Преди срещите южнокорейците са предупреждавани да не говорят за политика.

Много хора бяха разделени от роднините си след войната от 1950-1953. Корейската война приключи с прекратяване на огъня, без мирен договор, и няма директни средства за комуникация между повечето северно- и южнокорейци.

Списъкът с южнокорейците, които искат да посетят близките си в Северна Корея, наброява приблизително 72 000 души. Почти половината от тях са над 80-годишни.

Роднинските срещи са единственият легален начин разделените семейства да се срещнат отново. Те са малък, но важен знак за по-добрите отношения между двете Кореи. За тези, които не са били избрани за тази среща обаче възможностите, които дават властите, стигат бавно до тях.

През 2010 г. програмата бе прекратена, след обстрела на Северна Корея по южнокорейски граничен остров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови