Ексхумираха останките на Лех Качински и съпругата му

OFFNews 15 ноември 2016 в 10:00 8848 2

Ексхумираха останките на Лех Качински и съпругата му

Останките на загиналия при въздушната катастрофа край Смоленск президент на Полша Лех Качински и на съпругата му Мария са били ексхумирани. Това става шест години и половина след трагедията, като засега няма официални заявление за проведената процедура, съобщават световни медии. 

Според ТАСС останките на президента са били извлечени от саркофага, разположен в краковския кралски замък Вавел. Те ще бъдат изпратени за изучаване в центъра за съдебна медицина. Повторното погребение се планира след няколко дни на 18 ноември.

Съобщава се, че на церемонията е участвал братът-близнак на загиналия Ярослав Качински. Била е прочетена заупокойна молитва.

Това е част от плана на полската прокуратура, която възнамерява да изследва телата на жертвите от трагедията. До края на 2017 г. ще бъдат ексхумирани телата на 83 души, съобщава "Гардиън". Усилията на държавното обвинение са насочени към това да се докаже, че самолетната катастрофа от 2010 година, при която загинаха 96 души, е предизвикана от Русия и прикрита от политически опоненти на Качински. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови