ЕК предлага допълнителни изисквания за износа на ваксини срещу COVID-19

OFFNews 24 март 2021 в 14:38 1320 0

Европейската комисия предложи да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини срещу COVID-19.

За да влезе в сила, предложението, обявено преди седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент, предаде БТА.

Предлага се въвеждане на изискване за реципрочност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа им или съставки за тяхното производство, както и дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС и дали епидемията е по-силно или по-слабо разпространена.

Изискванията трябва да бъдат взимани предвид, когато се оценяват заявките на производителите за износ.

Предвижда се държавите да съобразяват при оценката на заявките дали Европа не би пострадала от износа. Освен това допълнителните правила предлагат да бъде изключен износът за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

От края на януари ваксини са били изпратени с 380 доставки до 33 държави по света, като основните получатели са Великобритания, Канада, Япония и Мексико.

Комисията днес направи предложения и за ускорение на одобряването на промените във ваксините, наложени от възникването и разпространението на нови вирусни щамове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!