Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Джо Байдън навърши 78 г. и ще е най-възрастният президент на САЩ

OFFNews 20 ноември 2020 в 15:15 2140 0

Снимка БТА/AP

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън навърши днес 78 години. След 2 месеца, той ще встъпи в длъжност и ще поеме управлението на една политически разделена страна, като се изправи пред тежката здравна криза, високата безработица и расовите въпроси в страната, предаде AP.

Байдън ще бъде най-възрастният президент управлявал Америка след Роналд Рейгън, който напусна Белия Дом през 1989 г. на 77 години и 349 дни. 

Демократът ще се опита да покаже на американците, че възрастта няма значение, и че той е способен да изпълнява пълноценно президентските си задължения. 

Възрастта и здравето както на Байдън, така и на само 4 години по-младия Тръмп, бяха основни теми в президентската надпревара, чийто изход беше решен от по-млад и разнообразен електорат в момент, в който нацията трябва да се изправи пред редица важни въпроси.

По време на предизборната кампания, Тръмп не пропускаше да изтъква гафовете на своя съперник и да намеква, че демократът няма достатъчно остър ум, за да ръководи страната. 

Някои от критиците и поддръжниците на Байдън се тревожеха, че той изпраща погрешно послание за своята издръжливост, като следва сравнително лек график с обществени ангажименти, докато Тръмп кръстосва ключови за изборите щати. Демократът от своя страна обясняваше лекия си график с това, че е предпазлив поради разрастващата се пандемия на коронавирус.

Част от конкурентите на Байдън от Демократическата партия, без да споменават жизнеността на Тръмп, също повдигнаха въпроса дали някой от поколението на двамата претенденти е подходящ да води нацията и да се изправи пред проблеми като климатичните промени и расовите неравенства. 

От друга страна, експертите твърдят, че възрастта на Байдън придава по-голяма значимост на качествата на неговия екип. Решението да избере почти 20 години по-младата сенаторка Камала Харис за свой вицепрезидент е признание, че възрастта има значение, изтъкнаха те.

Байдън описва себе си като преходен президент, но не изключва възможността си да се кандидатира за втори мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews