Две момичета от Pussy Riot съдят Русия в Страсбург

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2014 в 10:50 6280 19

Снимка Тhe art newspaper

Мария Альохина и Надежда Толоконникова

Мария Альохина и Надежда Толоконникова съдят Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщиха руските медии.

Искът на момичетата е за 250 000 евро – по 120 000 евро за всяка за нанесени морални вреди плюс 10 000 евро за съдебни разходи.

Руското правителство ще може да се изкаже по повод исканата сума, след което съдът ще пристъпи към вземането на решение. Това може да стане още до края на годината, обясни Павел Чиков, председател на асоциация „Агора“, юристи от която защитават момичетата в съда.

Според Альохина и Толоконникова по време на следствието и на делото за изпълняването на пънк-молебен срещу руския президент Владимир Путин са нарушени техните права на свобода на словото и правото на справедлив съд.

Момичетата обещават ако спечелят получените средства да отидат за правозащитни дейности в Русия, посочи Чиков.

В същото време ръководителят на представителството на Европейския съд за правата на човека в Русия Андрей Фьодоров обяви, че в Москва все още не са получили жалбата на Мария Альохина и Надежда Толоконникова.

Що се отнася до исканата от момичетата сума, от Министерството на правосъдието в Русия са категорични, че тя е „нереалистична“, тъй като в практиката на Съда по правата на човека за подобни дела не е давана така сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2014 в 09:06

Грозни, тъпи и продажни. Обаче благодарение на демокрастията, толерастията и либерастията още имат възможност да се показват пред нормалните хор.

В друго време щяха да ринат сняг в Сибир, и никой нямаше да чуе за тях, че са съществували изобщо.

Една командировка до Северна Корея ще им се отрази много добре.

29.07 2014 в 08:54

до търбуха
е, например аз съм от тази страна на океана хахаха

28.07 2014 в 16:26

Хахах Бастор, бандата евреи е отвъд океана ;)

28.07 2014 в 16:26

Кво плачеш за чуждото? Ти нали имаш привилегията (!:))) да замъкнеш примерно Азиз гол на гроба на баща си, да го оставиш да си завре нещо отзад, и да потанцува отгоре с писъци колко го боли от Путин.
Действай! И се радвай, че после Шок, Лична драма, и Гаров гей, напълно свободно и с цветни снимки на първа страница, ще оповестят епохалната победа на демокрацията на зарадваното стадо от твои съмишленици.
Що използваш думи, чието значение не знаеш? Неграмотните хора най обичат да учат другите:)))

28.07 2014 в 16:18

То какво друго може да излезе от прогнила държава, управлявана от Путин и бандата му евреи?

Без човешки привилегии и с масова цензура на медии.

Т'ва е получава.

28.07 2014 в 14:28

Никакво съчувствие за пънкарските отрепки от Pussy Riot. Тази вдясно я има на клипче как си завира едно пиле в шундата в един супермаркет! КАК МОЖЕ ДА СЕ ДАВА ГЛАСНОСТ НА ТАКИВА ОТРЕПКИ ИЗОБЩО?! Изглежда американската пропаганда е ударила дъното и копае надолу щом разчита на някой да му пука за тези ...

28.07 2014 в 13:27

А на мене дори не са ми интересни тия, които за дънки и дъвка прегръщат идеята за брадати жени, педерастки бракове, и доставка по домовете на демокрация с бомбардировачи.
Щом ти харесва - гордей се че си роб на някоя корпорация, ако слушаш - ще дослужиш до нечий личен роб. За награда ще получиш екскурзия до колибата - музей - родното място на нечия леля, и правото лично да попасеш антилопите половин час.

28.07 2014 в 13:20

Стефан, интересни са ми такива като теб, които уж са българи, а на всяка цена защитават Русия/СССР.

28.07 2014 в 13:04

Пред тебе минават само пиндоските пропагандни истерии, това го знаем. Само че аргументите ти за тая платена вахабитска писалка, ще са същите, каквито за боинга, та не си прави труда.

28.07 2014 в 12:52

Стефан, тези глупости за Политко́вская може да ги пробутваш в някой про-руски форум, пълен с олигофрени. Тук не минават.