Две момичета от Pussy Riot съдят Русия в Страсбург

OFFNews 28 юли 2014 в 10:50 6810 18

Снимка Тhe art newspaper

Мария Альохина и Надежда Толоконникова

Мария Альохина и Надежда Толоконникова съдят Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщиха руските медии.

Искът на момичетата е за 250 000 евро – по 120 000 евро за всяка за нанесени морални вреди плюс 10 000 евро за съдебни разходи.

Руското правителство ще може да се изкаже по повод исканата сума, след което съдът ще пристъпи към вземането на решение. Това може да стане още до края на годината, обясни Павел Чиков, председател на асоциация „Агора“, юристи от която защитават момичетата в съда.

Според Альохина и Толоконникова по време на следствието и на делото за изпълняването на пънк-молебен срещу руския президент Владимир Путин са нарушени техните права на свобода на словото и правото на справедлив съд.

Момичетата обещават ако спечелят получените средства да отидат за правозащитни дейности в Русия, посочи Чиков.

В същото време ръководителят на представителството на Европейския съд за правата на човека в Русия Андрей Фьодоров обяви, че в Москва все още не са получили жалбата на Мария Альохина и Надежда Толоконникова.

Що се отнася до исканата от момичетата сума, от Министерството на правосъдието в Русия са категорични, че тя е „нереалистична“, тъй като в практиката на Съда по правата на човека за подобни дела не е давана така сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!