Документи потвърждават съществуването на глобалната система за шпионаж "ECHELON"

OFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 11:35 6063 15

Снимка Wikimedia

Изтекли чрез Едуард Сноудън документи на Агенция за национална сигурност на САЩ потвърждават съществуването на "ECHELON" - тайна мрежа за наблюдение, която осъществява шпионаж чрез сателитите, съобщава телевизия RT.

Разкритията реабилитират работата на британския разследващ журналист Дънкан Кампбел, който още през 1988 г. първи пише за съществуването на системата "ECHELON" и продължава да пише за нея в продължение на 27 години.

Според документите, цитирани от The Intercept, програмата за наблюдение е стартирана през 1966 г., което е само година след пускането на първия комуникационен сателит в земната орбита. Кодовото име на цялата системата за шпионаж е "FROSTING" и се състои от две подсистеми - "TRANSIENT", която се занимава с това да подслушва сателитните комуникации на бившия Съветски съюз, и "ECHELON", която следи сателитните комуникации на западните страни. Накрая цялата информация се обединява в глобалната система "FORNSAT", отново присъстваща в документите на Сноудън.

В своя публикация от вчера за The Intercept Кампбел разказва как се е натъкнал на съществуването на "ECHELON" през 1987 г. 

Компютърният администратор Маргарет Нюшам, тогава наета на договор в Агенцията за национална сигурност на САЩ, му казала за съществуването на колосална система за наблюдение, под управлението на Агенцията и великобританския правителствен щаб за комуникациите (Government Communications Headquarters).

Нюшам е била назначена на работа в Менуит Хил - съоръжение в Йоркшър, което е работело като една от базите за дейността на "ECHELON". Когато била накарана да подслушва телефонен разговор и разпознала гласа на американския сенатор Стром Търмонд, тя осъзнала, че Агенцията е прекрачила границата.

"Конституционните закони са нарушени", казала Маргарет на Кампбел.

Документите, които тя дала на разследващия журналист, обяснявали как "ECHELON" (наречен също "Проект P415") прихващал сателитните връзки и сортирал телефонни обаждания, телеграфски съобщения и компютърни сигнали. Дизайнът на работа на системата показал, че насочването ѝ към висши американски политици не било грешка. 

Вижте как работи "ECHELON"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 14:51

И аз ви черпя ;)

http://www.youtube.com/watch?v=yURJUCJ5FCs

04.08 2015 в 18:23

#06 то съветския съюз не успя да си направи и читав хангар за Чернобил, та дойдоха швабите...ама по тая линия на мислене, като стана фокушима пак дойдоха швабите да оправят лайната.

Обаче в същото време Русия качва космонавти по няколко всяка година, има ядрени подводници и куп други дивотии, които Германците нямат или не искат.....

Та и системите за подслушване са въпрос на инвестиция, както е въпрос на инвестиция и оборудването и готовността за решаване на тежки индустриални катастрофи.

Русия както знаем дава мило и драго за военни гупости ако и половината и население да гладува и в момента. (по тия критерии в БГ почти всички гладуваме де да няма нещо спор)

04.08 2015 в 16:42

"програмата за наблюдение е стартирана през 1966 г., което е само година след пускането на първия комуникационен сателит в земната орбита."

Не са си губили времето с шантаж направо пристъпили към основните цели и се вижда, че доста хора са знаели.

Поздравче: https://www.youtube.com/watch?v=Tqymo0sVUwE

04.08 2015 в 16:08

сигурно не е демократично и не е хубаво че ми харесва да се подслушва ама СССР и Русия си го заслужават, а някои западни страни, които докато имаше съветски соц. лагер левееха си струваше да бъдат под наблюдение. Демокрацията и свободата изискват ограничение на слободията.

04.08 2015 в 16:06

Най-смешното в цялата работа е, че Путистанската пропаганда поднася една подобна информация като едва ли не сензация в стил "Янките са разкрити!". Без, обаче, да споменават, че държавите, които имат подобни системи и проекти, далеч не са малко. Ето например аналога на Швейцария:

https://en.wikipedia.org/wiki/Onyx_(interception_system)

А ако човек вникне по-внимателно в статията така, както е поднесена тука, най-много да повърне. Освен ако не си пада по журналистически буламачи, разбира се.

04.08 2015 в 14:55

Много интересно , при системите за подслушване и следене които имат , как така търсиха Осама толкова много време . Нещата при САЩ са ясни , естествено повечето хора вярват в това , че едва ли не всичко което правят янките е за наше добро , бомбите върху цивилни , подслушването на партньорски държави , следенето на неудобни личности . Само не ми е ясно , кой точно им е дал правото да се разпореждат със съдбите на всички хора по този свят ? Дали ще са Русия или САЩ няма голямо значение , такива самопровъзгласили се "защитници" на демокрацията , които нищо друго не правят освен да започват воини от които не само , че не могат да излязат когато си поискат , ами и вкарват и други държави да се бият , като целта винаги е икономическа !!!!

04.08 2015 в 14:27

Американската мечта не е каквато беше. Някога Винету яздеше половин ден в едната посока, а после в обратната посока, за да заблуди преследвачите. Не че няма спасение, ама е доста трудно, защото излиза, че след откраднатите германски технологии след световната война, пръкналите се в гаражи колосални фирми пък са плод на слушалки. То май нищо не остана от американската мечта, само глобални кражби в китайска упаковка. Това е нещо твърде нестабилно, за да издържи дълго, а и в много случаи слушалките са за заблуда на противника. Положението е стратегически нестабилно, защото не става въпрос за военна информация, а за крадене на бизнес тайни и това носи милиарди загуби по цял свят, нарушава нормалните търговски практики и дори носи косвени загуби за американските фирми, които вече не могат без кражби. Вчера беше скандал в Германия, днес в САЩ.

04.08 2015 в 14:03

merypoup, Ешелон никога не е била теория на конспирацията, а обществена тайна.

04.08 2015 в 13:42

Поредната "теория на конспирацията", която се оказа истина ;)
Колкото повече някои се подиграват с такива "теории", толкова по-често се оказва, че са нямали основание за това, а са били леко заблудени от "официалните" манипулирани източници.

04.08 2015 в 13:31

"Сега да не би да мислите че Путин не разполага с подобна система"

Мислиме. Най-малкото, Путин нема възможност да наслага подслушвателни устройства на всички подморски кабели. Ако имаше, щяха да извадят Курск сами.