Доклад на Сената: WikiLeaks вероятно са били наясно, че подпомагат руското разузнаване

Йорданка Веселинова 18 август 2020 в 19:36 5280 2

Снимка Pixabay

Според доклада на Комисията по разузнаването към Сената, който беше публикуван днес, вероятно екипът на WikiLeaks е бил наясно, че подпомагат опитите на Русия да се повлияе на изборите в САЩ през 2016 г. в полза на сегашния президент Доналд Тръмп, пише Ройтерс. Това е финалният доклад на Сената, с който се слага край на мащабното разследване за руската намеса в президентските избори, започнало през януари 2017 г.

Във финалния доклад от 1000 страници на Сената, който е и най-детайлният досега, става ясно още, че бившият председател на кампанията на Тръмп - Пол Манафорт, си е сътрудничел с руснаци, включително и с олигарха Олег Дерипаска, преди, по време и след изборите. Комисията твърди още, че позицията на Манафорт и близостта му с Тръмп са създали възможности за Русия, а “достъпът му на високо ниво и готовността да споделя информация с хора, тясно свързани с руските разузнавателни служби... са представлявали сериозна контраразузнавателна заплаха”.

В доклада пише още, че "Докато GRU и WikiLeaks публикуват документи, екипът от предизборната кампания на Тръмп се стреми да увеличи максимално въздействието въздействието им”. Според Комисията: “За тази цел екипът на Тръмп предприема действия за получаване на предварително известие за публикациите на WikiLeaks свързани с имейлите на Клинтън; предприемат стъпки за получаване на вътрешна информация за съдържанието на публикациите, а след като WikiLeaks публикува информация, те създават стратегии за популяризиране и споделяне на материалите.”

Освен това вероятно е съществувала голяма мрежа от контакти между съветници от щаба на Тръмп и руски правителствени служители, пише Ню Йорк Таймс. Според американското издание през 2016 г., синът на президента - Доналд Тръмп - младши, и Джаред Къшнър са се срещали с хора със “сериозни връзки в руското правителство”, както и с хора от руското разузнаване в “Тръмп тауър” през 2016 г.

Според доклада хора от руските служби от края на 2016 г. поне до януари 2020 г. “последователно разпространяват дезинформации, които целят да дискредитират разследванията за намесата на Русия в изборите през 2016 г., както и че разпространяват невярна информация за събитията от 2016 г.”, пише Ен Би Си.

Тези заключения са част от последната пета глава на доклада, който подобно на доклада на специалния прокурор за разследването за руска намеса - Робърт Мюлър, не потвърждава тезата, че кампанията на Тръмп е координирана с руското правителство. Липсата на такава категорични доказателства и респективно липсата на такова заключение в доклада, беше използвано от републиканците, които заявиха, че “няма съглашателство” между Тръмп и Русия.

Докладът беше публикуван на фона на предупрежденията, че вероятно Русия отново ще се опита да повлияе на предстоящите президентски избори. Комисията пък заяви, че разследването предоставя полезни насоки за това как успешно да се защитят предизборните кампании и изборите в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

20.08 2020 в 15:36

Някакви цру-шници измъдрили поредния кьорфишек от серията Тръмп-Русия, за да оправдаят защо държат и измъчват невинен човек в затвора. Всеки журналист би трябвало да се замисли какво се случва с Асанж и да вземе отношение. Не че у нас има много журналисти, повечето са копипейстъри.

11202

1

Zol

19.08 2020 в 14:27

Толкова сигурни и убедени са колкото в химическото оръжие на Садам :)