Десетки полети са отменени заради стачка на 'Райънеър' в Белгия

OFFNews 30 декември 2022 в 14:37 1855 0

самолети

Снимка Архив

Екипажите на "Райънеър" в Белгия стачкуват.

Кабинният екипаж на "Райънеър" в Белгия започна тридневна стачка по време на новогодишните празници, което доведе до приземяването на десетки полети и засегна хиляди пътници.

Главният изпълнителен директор на летище "Шарлероа" Филип Вердонк каза пред АФП, че 48 изходящи и входящи полета на "Райънеър" са били отменени днес, като стачката ще спре 30% от полетите на авиокомпаниите през белгийския център. Като цяло около 22 000 пътници се очаква да бъдат засегнати през трите дни, допълни той, цитиран от БНР.

Ниско тарифният ирландски превозвач има 15 самолета в Белгия и стачката не би трябвало да засегне самолетите на компанията, базирани в други страни.

Служителите на "Райънеър" в Белгия вече стачкуваха няколко пъти тази година, като настояваха за пълно прилагане на трудовото законодателство на страната.

Профсъюзите обвиниха "Райънеър" в незаконен натиск върху персонала в Белгия да работи от време на време в други обекти в цяла Европа, особено в основната база в Дъблин, където авиокомпанията страда от недостиг на служители.

Те твърдят, че "Райънеър", най-голямата авиокомпания в Европа по отношение на превозените пътници, не декларира надлежно заплатите пред белгийските органи за социално осигуряване и понякога изплаща заплати под националния законов минимум.

Профсъюзите планират стачка също и през уикенда на 7 и 8 януари - в края на традиционната зимна ваканция в Белгия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче