Der Spiegel: САЩ са шпионирали ООН и Европейския съюз

Елица Мартинова 26 август 2013 в 10:33 2657 2

Сградата на NSA
Сградата на NSA

Американската Агенция за национална сигурност (NSA) е подслушвала централата на ООН в Ню Йорк, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена и институциите на Европейския съюз.

Това пише авторитетният германски седмичник Der Spiegel, позовавайки се на данните, изнесени от бившия служител на NSA Едуард Сноудън.

Според информацията на Сноудън, през 2012 г. агентите на NSA са успели да пробият системата за конферентни видеовръзки на ООН.

Седмичникът цитира доклади, показващи, че САЩ са „прихванали“ и офиса на Европейския съюз, след като централата се е преместила в нова сграда през есента на 2012 г.

Сред документите, предоставени от Сноудън, са копия на различни вътрешни планове на ЕС и архив от компютърната система на институциите му.

Данните от NSA показват, че САЩ са успели да прокарат шпионски софтуер, наречена „Special Collection Service”, в над 80 посолства в целия свят.

„Наблюдението е интензивно, добре организирано и не касае борбата с тероризма“, пише der Spiegel.

Данните, изнесени от Едуард Сноудън, нанесоха сериозен удар по репутацията на САЩ и Агенцията за национална сигурност в страната. В началото на юли Германия изказа остри критики към САЩ и поиска обяснение на оповестената информация, според която тайните служби на Белия дом са подслушвали и дипломатически служби в Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови