Quantcast

Полицията на Острова разпита близък до Сноудън човек

Последна промяна на 19 август 2013 в 10:51 713 2

Дейвид Миранда и Глен Грийнуолд, Снимка: The Guardiain
Дейвид Миранда и Глен Грийнуолд, Снимка: The Guardiain

Властите във Великобритания задържаха и разпитаха Дейвид Миранда – съпруг на журналиста Глен Грийнуолд, който след съвместна работа с Едуард Сноудън направи скандалните разкрития за спецслужбите на САЩ.

Миранда е бразилски поданик. Той е задържан на летище „Хийтроу“ и е разпитван в продължение на 9 часа. Официалното обяснение на властите е, че не става въпрос за арест.

"28-годишен мъж беше задържан на летище Хийтроу на основани на чл. 7 от Закона за борба с тероризма от 2000 г. Той не е арестуван. Впоследствие беше освободен“, гласи краткото изявление на полицията във Великобритания.

След като е бил освободен, той се е оплакал, че властите са го държали без право на каквато и да е комуникация. При задържането е било конфискувано цялото оборудване на Миранда – фотоапарат, мобилен телефон, флаш-памет, DVD-плейър, лаптоп и конзола за електронни игри.

Посолството на Бразилия вече изрази официално възмущението си от акцията на летището.

„Правителството на Бразилия изразява протеста си срещу действията на британската полиция. Изпитваме дълбока загриженост от стъпките на Лондон, тъй като Миранда, който е бразилски гражданин, е държан в продължение на часове, без да може да влезе в контакт с близките си“, се казва в позицията на Бразилия. Оттам ще поискат официално изявление и от Белия дом.

Обяснение по случая са изискали и от вестник „Гардиън“, чийто журналист е партньорът на Миранда – Глен Грийнуолд, който описа признанията на Едуард Сноудън.

В електронната страница на изданието Грийнуолд обяснява, че е получил обаждане в ранните часове на деня. Журналистът обяснява, че полицаят се е представил само като „служител по сигурността на летището“, без да опоменава името си. Той е обяснил на Грийнуолд, че съпругът му е бил арестуван за разпит и че властите имат право да поискат съдия да удължи престоя му в полицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2013 в 11:46

"[..."> беше задържан на летище Хийтроу [...">. Той не е арестуван."

"[..."> was detained at Heathrow Airport [...">. He was not arrested." (http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/david-miranda-partner-of-reporter-linked-to-edward-snowden-detained-at-h eathrow-8773642.html)

След 9/11, нюансите в ограничаването на личната свобода и намесата в личните отношения придобиха небивала важност. Не е изключено скоро да има специален речник с тия думички, за да не се бъркаме.

19.08 2013 в 11:29

Евала на бразилците, които си пазят гражданите. Обаче трябваше да го прочета два пъти докато разбера кой на кого е съпруг ...
 
X