Демократите поеха контрола над Камарата на представителите в САЩ

OFFNews 03 януари 2019 в 22:26 2183 0

Снимка EPA

Състоя се първото заседание на 116-ия Конгрес на САЩ, в който Демократическата партия поема контрола на Камарата на представителите, а Републиканската партия увеличи мнозинството си в Сената, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Церемонията за полагане на клетва в Сената бе ръководена от вицепрезидента на САЩ, републиканеца Майк Пенс.

Демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите.

Пелоси става за втори път председател на долната камара на Конгреса на САЩ. През 2007 г. тя стана първата жена в САЩ, заемала някога този пост, като остана на него до 2011 г., когато Републиканската партия получи мнозинство.

Пелоси обеща да накара Конгреса да работи за благото на всички американци, а партията ѝ се готви да предизвика президента с разследвания и призовки, които заплашват програмата на Белия дом.

Конгресът започва работа в момент, когато дейността на федералното правителство е частично спряна поради липса на финансиране. Причината е в искането на Тръмп да се финансира изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико.

"Тази Камара на представителите ще работи за народа", се очаква да каже Нанси Пелоси след заемането на председателския пост, става ясно от разпространени предварително откъси от речта ѝ.

В тях тя обещава да намали цената на здравеопазването и цените на изписваните с рецепта лекарства и да защити хората, които вече страдат от хронични заболявания; да увеличи заплатите, като изгради отново Америка със зелена и модерна инфраструктура.

Пелоси обещава също "да възстанови почтеността на правителството, за да може хората да изпитват увереност, че правителството работи за обществения интерес, а не в защита на нечии специални интереси".

Очаква се 116-ият Конгрес на САЩ, който се събра днес на първото си заседание, да бъде много по-различен от всички досегашни. В него ще заседават рекорден брой жени, а новото поколение от мюсюлмани, латиноамериканци, индианци и афроамериканци, представени в долната камара, отразява промените в етническия състав на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Републиканските представители в камарата все още са предимно бели мъже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови