COVID-19. Израел ще иска бързи тестове за коронавирус от идващите от Китай чужденци

OFFNews 30 декември 2022 в 19:25 1280 0

Снимка БТА

Майка и двете и деца са с маски при посещение в мол в Пекин днес.

Израелското министерство на здравеопазването обяви днес, че ще изисква задължителни бързи тестове за КОВИД-19 за чуждестранни граждани, които пристигат от Китай, заради високия ръст на заболели в азиатската страна, съобщи Франс прес.

Здравният министър Арие Дери, който зае поста вчера, събра днес висши представители от сферата на здравеопазването, за да обсъдят изключително високия брой заразени с КОВИД-19 в Китай.

В съобщение на ведомството се казва, че по време на срещата "е било решено чуждите авиокомпании да приемат на борда пътници от Китай на път за Израел само срещу (негативни) тестове за коронавирус".

Дери е поискал от здравните власти в страната също да се организират пунктове за доброволно тестване за пристигащи от Китай и е препоръчал да се избягват пътувания до тази страна.

Китай преминава през сериозна вълна от случаи на КОВИД-19, след като в началото на месеца внезапно отмени повечето мерки от политиката си за "нулев ковид". Официален Пекин обяви край на задължителното карантиниране при пристигане, считано от 8 януари, както и постепенно възобновяване на пътуванията на китайски граждани в чужбина, което разтревожи много страни, включително САЩ.

Израел бе една от първите държави, осъществили масова ваксинация срещу КОВИД-19. Той наложи задължително тестване за чуждестранни граждани и дори специални изключения за пристигащи от някои страни, преди в началото на годината да отмени почти всички мерки.

По-рано днес Испания обяви, че въвежда проверки за пристигащите с полети от Китай. Преди нея Италия беше първата страна членка на ЕС, която въведе изискване за отрицателни тестове за коронавирус за пътници от Китай. САЩ и Япония също взеха подобни мерки.

В съобщение на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията от вчера задължителните бързи тестове за коронавирус в страните от ЕС за пристигащи от Китай бяха определени като "неоправдани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews