Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Банките в Кипър остават затворени до четвъртък

26 март 2013 в 07:46 2069 1

Кипърска банка, Снимка: ЕПА
Кипърска банка, Снимка: ЕПА

Всички банки в Кипър остават затворени до четвъртък по нареждане на финансовия министър Михалис Сарис, съобщи БНТ.

Решението е било взето с цел да се осигури гладкото функциониране на цялата банкова система. По-рано централната банка обяви, че всички финансови институции в страната, с изключение на Кипърската народна банка и Банката на Кипър, ще заработят отново днес.

Банките в Кипър бяха затворени на 16 март, за да се предотврати бягство на капитали, заради споразумението между правителството и международните кредитори за налагане на данък върху влоговете като част от спасителния план за страната.

След 12-часови преговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидерите на ЕС, ЕЦБ и МВФ, островната държава получи спасителния заeм в размер на 10 млрд. евро. Парите си Кипър ще получи в замяна на преструктуриране на двете най-големи банкови групи в страната.

Според договора депозитите над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър – Bank of Cyprus, ще бъдат обложени еднократно с 30%. Тази мярка няма да засегне депозитите под 100 000 евро.

Реструктурирането ще засегне и втората по големина банка в Кипър – Народната банка. Според изчисленията на Брюксел, облагането на големите депозити там ще донесе на държавата над 4,2 млрд. евро.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews