Банките в Кипър остават затворени до четвъртък

Последна промяна на 26 март 2013 в 07:46 1559 1

Кипърска банка, Снимка: ЕПА
Кипърска банка, Снимка: ЕПА

Всички банки в Кипър остават затворени до четвъртък по нареждане на финансовия министър Михалис Сарис, съобщи БНТ.

Решението е било взето с цел да се осигури гладкото функциониране на цялата банкова система. По-рано централната банка обяви, че всички финансови институции в страната, с изключение на Кипърската народна банка и Банката на Кипър, ще заработят отново днес.

Банките в Кипър бяха затворени на 16 март, за да се предотврати бягство на капитали, заради споразумението между правителството и международните кредитори за налагане на данък върху влоговете като част от спасителния план за страната.

След 12-часови преговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидерите на ЕС, ЕЦБ и МВФ, островната държава получи спасителния заeм в размер на 10 млрд. евро. Парите си Кипър ще получи в замяна на преструктуриране на двете най-големи банкови групи в страната.

Според договора депозитите над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър – Bank of Cyprus, ще бъдат обложени еднократно с 30%. Тази мярка няма да засегне депозитите под 100 000 евро.

Реструктурирането ще засегне и втората по големина банка в Кипър – Народната банка. Според изчисленията на Брюксел, облагането на големите депозити там ще донесе на държавата над 4,2 млрд. евро.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2013 в 10:16

В Кипър не се случи нищо драматично с влоговете-малките влогове ще останат (вероятно ) незасегнати, а големите влоговеще бъдат обложени(вероятно ) с 30 процента данък. А какво да кажем ние-вложителите по старите жилищни влогове, по които държавата ни заграби 100 процента от влога, и вместо жилища получихме лихвочисла, а повечето хора с лихвочисла сме ПРАВОНЯМАЩИ за дори символично обезщетение. Аз съм съгласен да ми въведат 30 процента данък върху лихвоточковия влог, но останалите 70 процента от лихвоточките да ми ги платят-и не по 8 стотинки, а по 1 лев на лихвоточка. Кражбата на жилищни влогове, и 100 процентовото подрязване на тези влогове с лихвоточки е български патент. ИСКАНЕ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЛИХВОТОЧКИТЕ http://112233.blog.bg/novini/2013/02/21/iskane-za-izplashtane-na-lihvotochkite-bez-postaviane-na-usl.1056098