Кипър одобри преструктурирането на банките си

Николаос Цитиридис 23 март 2013 в 09:12 1418 0

Кипърска банка, Снимка: ЕПА
Кипърска банка, Снимка: ЕПА

Парламентът на Кипър прие закони за преструктуриране на банковия сектор, контрол върху капиталите и създаване на национален фонд в подкрепа на икономиката. Депутатите обаче не постигнаха съгласие по спорния въпрос за облагането на банковите депозити. Очакваше се това да стане днес, преди насрочената за утре среща на Еврогрупата.

Според специалисти  планът за преструктуриране е изключително противоречив. Той дава правото за преструктуриране на проблемните банки чрез отделянето на "токсичните" активи в отделна структура - т. нар. "лоша" банка, която ще подлежи на ликвидация.

Властите в Кипър  искат да съберат 5.8 млрд евро, за да получат финансовата помощ от ЕС и МВФ в размер на 10 млрд. евро.

Заседанието на парламента беше прекратено малко преди полунощ и не се определи дата за налагането на извънреден данък върху банковите влогове, който може да достигне до 15 % за депозити над 100 000 евро. Идеята вече предизвика редица протести в цялата страна. Ако Кипър не изпълни условията на Еврогрупата до понеделник, се очаква фалит на страната.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидери на партии заминават за Брюксел днес за спешни разговори с Европейския съюз по мерките, имащи за цел предотвратяването банкрута на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!