Кипър се споразумя с Брюксел за спасителния заем

Последна промяна на 25 март 2013 в 07:48 1720 1

Никос Анастасиадис, Снимка: БГНЕС

След 12-часови преговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис с лидерите на ЕС, ЕЦБ и МВФ, островната държава получи спасителния заeм в размер на 10 млрд. евро.

Парите си Кипър ще получи в замяна на преструктуриране на двете най-големи банкови групи в страната.

Според договора депозитите над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър – Bank of Cyprus, ще бъдат обложени еднократно с 30%. Тази мярка няма да засегне депозитите под 100 000 евро.

Реструктурирането ще засегне и втората по големина банка в Кипър – Народната банка. Според изчисленията на Брюксел, облагането на големите депозити там ще донесе на държавата над 4,2 млрд. евро.

Изплащането на първия транш от спасителния кредит ще стане най-рано в началото на май.

Председателят на еврогрупата Йерун Диселблум, който е и финансов министър на Холандия, насърчи Кипър да продължи преговорите за финансова помощ от Русия.

„Аз съм уверен, че правителството на Кипър ще продължи преговорите с руското правителство, това е наистина необходимо. Надяваме се на руски принос в общия спасителен пакет“, коментира Диселблум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2013 в 09:45

Как да го разбираме това? Като: "Да вземем от богатите, да нахраним гладните" ли???

Ама, те, мине се не мине, пак ще са гладни!... Изобщо... Световната икономика в този си вид - НЕ РАБОТИ! Концентрацията на капитал е възможна до един момент и след това - цял свят в небрано лозе! Един по един...

Надявам се да има хора, които може да решат този сложен казус, защото засега познавам само самозванци, на които мястото им не е там, където се кипрят.

Лично аз очаквам това, което се случва - чиста кражба от "богатите" да продължи и да се разраства... Никой балон не се надува до безкрай. В един момент неизбежно се пръсва.