Чили се възстановява след шока от земетресението

offnews 26 декември 2016 в 20:33 7070 1

Правителството на Чили започна работа по възстановяване на разрушените пътища и прекъснатото електричество след земетресението с магнитуд 7,6 по Рихтер, ударило вчера страната. То не отне човешки живот, но доведе до евакуация и породи страхове от вълни цунами. За щастие, те не се оправдаха, а евакуираните бяха върнати по домовете им до неделя вечерта.

Земетресението с епицентър на остров Чилое разруши един мост, прекъсна електричеството на 21 000 чилийци и причини разрушения на най-голямата магистрала на острова. На места са предизвикани свлачища, пътища са отрязани. Възстановяването на главните пътища ще отнеме два до седем дена, пише репортерът на "Ройтерс".

Всичко останало функционира нормално, градовете работят.

Вече е възстановено електричеството на 6000 души.

Държавната компания ENAP обяви, че вече е доставила чрез кораб на Чилое бензин, който ще стигне за следващите 15 дни.

Единственото важно пристанище на острова, в град Пуерто Монт, отново заработи след кратко прекратяване на дейността заради земетресението.

Промишлената зона, където се отглежда сьомга, не е засегната.

Чилое, зелен остров, популярен сред туристите заради културата и красивата си природа, е сеизмична зона, както и по-голямата част от Чили. По тази причина властите спазват строги правила, за да намалят до минимум щетите и евентуалния брой на ранените по време на земетресение. Като цяло властите са много добре подготвени за земетресенията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови