Четвърти полицай е осъден за убийството на Джордж Флойд

OFFNews 03 май 2023 в 10:56 895 0

протестите в Минеаполис
Протестите в Минеаполис

Бившият полицай от Минеаполис Тоу Тао е признат за виновен за съучастие в убийството на Джордж Флойд през 2020 г., предадоха Ройтерс и БТА. 

Това е поредна присъда за убийството на Флойд, след като през юни 2021 г. бившия полицай Дерек Шовин беше осъден на 22,5 години. При ареста в Минеаполис на 25 май Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Шовин бе осъден на още 20 години затвор за нарушаване на гражданските права на убития мъж

В рамките на споразумението с прокуратурата по второто обвинение Шовин се признава за виновен в нарушаване на правата на друг чернокож съгражданин - 14-годишно момче, което е било задържано от полицай през 2017 г.

Според обвинението Шовин го е държал за гърлото, ударил го е с фенерче по главата и след това е натискал с коляно врата и горната част на гърба лежащия и окован с белезници тийнейджър в продължение на 17 минути. Тийнейджърът не се съпротивлява, а само вика майка си.

Сега бившият полицай от Минеаполис Тоу Тао, един от четиримата полицаи, участвали в ареста, е пoискал съдията от окръг Хенепин Питър Кейхил да реши дали е виновен или не, отказвайки се от правото си на съдебен процес със съдебни заседатели.

Докато Флойд бил затиснат, Тао стоял настрана и задържал малка група хора, включително цивилен пожарникар, който многократно казал на полицаите да се махнат от Флойд и да проверят пулса му. Причината за ареста била подозрение за използване на фалшива банкнота от 20 долара в близък магазин.

"Тао е виждал как животът на Флойд бавно приключва", пишат прокурорите и заявяват, че поведението му е било бездушно: "Въпреки това Тао е взел съзнателно решение да участва активно в убийството на Флойд".

Адвокатите на Тао пишат, че той е вярвал, че Флойд е бил под въздействието на наркотици и е имал стресова реакция.

Полицейското обучение на офицера му е подсказало, че в някои случаи задържането на коленете на врата е подходящо, пишат адвокатите, и той е вярвал, че останалите трима полицаи са се съобразявали с медицинските нужди на Флойд.

"Той не е проверил, защото се е занимавал с удържането на тълпата", пишат адвокатите. "Тао с право е предполагал, че другите служители наблюдават Флойд, тъй като това е била тяхната роля съгласно обучението и правилата."

Миналата година двама други бивши полицаи - Томас Лейн и Джей Александър Куенг - се признаха за виновни в съучастие в непредумишлено убийство от втора степен, каквото обвинение е повдигнато и на Тао.

По време на федералния процес Куенг, Лейн и Тао бяха признати за виновни за нарушаване на гражданските права на Флойд. Лейн е осъден на две години и половина затвор, Куенг - на три, а Тао - на три и половина години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews