Убиецът на чернокожия Джордж Флойд получи още 20 г. затвор

OFFNews 08 юли 2022 в 09:44 2058 2

Шовин

Снимка Би Би Си

Дерек Шовин призна вината си по второто обвинение още през декември.

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин, който се прочу, след като уби чернокожия Джордж Флойд по време на арест, получи още 20 г. затвор. Този срок обаче няма да бъде добавен към първата 22-годишна присъда, съобщи Би Би Си.

Дерек Шовин получи нов срок по федерални обвинения за нарушаване на гражданските права на убития мъж. Федералните прокурори на САЩ поискаха да бъде осъден на 25 г. за това, че е нарушил правата на Флойд, като е стъпил на врата на задържания, докато е бил с белезници, и му е отказал медицинска помощ.

През декември Шовин сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновен. Поради това прокурорите поискаха новата присъда да не се прибавя към предишната и съдията даде на подсъдимия присъдата, поискана от адвоката му.

Преди една година Шовин е осъден на 22 г. затвор за убийството на 46-годишния Джордж Флойд.

Двете присъди ще бъдат изтърпявани едновременно, като основното, което ще се промени за него, е, че ще бъде преместен от местен затвор в Минесота във федерален затвор.

Смъртта на Джордж Флойд през май 2020 г., заснета от свидетел с телефона му, предизвика вълна от демонстрации срещу белия расизъм и полицейската бруталност под лозунга "Животът на чернокожите има значение". Тази вълна обхвана САЩ и някои други държави.

В рамките на споразумение с прокуратурата по второто обвинение Шовин се признава за виновен в нарушаване на правата на друг чернокож съгражданин - 14-годишно момче, което е било задържано от полицай през 2017 г.

Според обвинението Шовин го е държал за гърлото, ударил го е с фенерче по главата и след това е натискал с коляно врата и горната част на гърба лежащия и окован с белезници тийнейджър в продължение на 17 минути. Тийнейджърът не се съпротивлява, а само вика майка си.

Според прокуратурата цялата тази сцена е записана на видео, което не е публикувано.

В изказването си пред съда Шовин заяви, че за съдията не е било лесно да вземе решение в такава "политически натоварена атмосфера", но се е опитал да бъде справедлив.

Обръщайки се към децата на Флойд, Шовин им пожелава всичко най-добро в живота, но не им се извини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!