Полицаят убил Джордж Флойд беше осъден на 22,5 г. затвор

OFFNews 26 юни 2021 в 08:05 2493 1

Дерек Шовин

Съдия в щата Минесота осъди бившия полицай Дерек Шовин на 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест през май 2020 г., съобщи Ройтерс.

45-годишният бял бивш полицай Дерек Шовин, който причини смъртта на Флойд на 25 май миналата година в Минеаполис, бе признат за виновен за убийство на 20 април след процес, който привлече огромно внимание.

Прокуратурата поиска присъда от 30 години затвор - двойно над горната граница, препоръчвана за неосъждани извършители. Съдията обаче прецени, че обвинението е успяло да аргументира по-строга присъда. Максималната присъда по закон за това деяние е 40 години. Защитата поиска условна присъда.
Пред съда Шовин поднесе съболезнования на близките на Флойд.

При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков