Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България

OFFNews 27 март 2021 в 00:37 1990 0

От 29 март Чехия въвежда допълнителни изисквания за пристигащите от България. Необходимо е предварително да бъде попълнен и изпратен електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form).

По информация на посолството ни в Прага също така гражданите трябва да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането. Отпада възможността за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа.

В допълнeние - не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането си в Чешката република, те следва да направят отново PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест гражданите са длъжни да се самоизолират.

Остава да важи правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи като: работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите през Чешката република в посока Германия работници в международния транспорт. За тях при влизане на чешка територия се изисква антигенен или PCR тест, не по-стар от 36 часа преди влизането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови