Чехия създаде център за борба с лъжливите новини

OFFNews 24 февруари 2017 в 13:43 5550 5

В Чехия заработи специален орган, който да се бори с дезинформацията. 

Решението идва с наближаването на парламентарните и президентските избори в страната и на фона на обвиненията срещу Москва, че води дезинформационни кампании, за да влияе върху политиката на други страни.

Центърът за борба с тероризма и хибридните заплахи е учреден към вътрешното министерство в началото на годината, съобщи БТА.

"Една от задачите на центъра е да разкрива евентуални атаки срещу свободните избори", заяви вътрешният министър Милан Хованец.

Сред задачите на службата, в която работят двадесетина специалисти, е да анализира равнището на опасност от невярната информация за националната сигурност и да предлага контрамерки.

Следващите парламентарни избори в Чехия са планирани за октомври, а президентските - за януари.

"Една отговорна държава трябва да реагира на неверни информации, както и на кибератаките, които зачестяват. Не можем да се преструваме, че не сме в течение на усилията, които полага една чужда държава", коментира чешкият премиер Бохуслав Соботка, като избегна назоваването на конкретна страна.

Чешкият генерал Петър Павел, който ръководи Военния комитет на НАТО, неотдавна обяви, че руската пропаганда се стреми "да сее паника и страх с широк набор от средства" в услуга на "усъвършенствана пропаганда срещу страните членки на НАТО". Тази седмица той повтори думите си пред германски медии. 

Според чешкия министър на отбраната Мартин Стропницки дезинформационните кампании отразяват "злонамерено желание да се предизвикат напрежение, несигурност и страх сред хората". Изявлението на Стропницки дойде в коментар по повод разпространената неотдавна информация за изнасилване, извършено от германски войници от силите на НАТО в Литва. 

За опасност от дезинформация преди изборите в Чехия предупреди и зам.-директорът на мозъчния тръст "Европейски ценности" Якуб Янда.

По думите му съществуват около 40 сайта на чешки език като www.skrytapravda.cz или www.ac24.cz, които разпространяват "невярна или преувеличена" информация и чиято дейност често пъти може да се припише на Русия.

Янда уточни, че чешки прозападни политици са атакувани чрез тези сайтове, а прокремълски настроените политици са възхвалявани за позициите си, като допълни, че тези сайтове подкрепят президента Милош Земан и крайнодесните опозиционни партии. 

Земан беше избран за първи мандат в началото на 2013 г. Заема антимигрантски, проруски и прокитайски позиции и често критикува новия център, обвинявайки го, че е "орган на цензурата".

Според Янда голяма част от разпространяваните от тези сайтове информации са изфабрикувани от чехи, които често пъти са близки до сваления през 1989 г. тоталитарен режим, а днес недоволстват, че страната им е член на западните структури.

Според анкета на агенция СТЕМ обаче цели 25% от чехите предпочитат именно тези сайтове пред традиционните медии.

Центърът за борба с тероризма и хибридните заплахи използва Туитър акаунта @CTHH_MV за информиране на обществеността и показване на манипулирани кадри. Неговите експерти първи откриха, че излъчван из цял свят видеоклип, за който се твърдяло, че показва "ислямски мигранти" при опит за изнасилване "някъде в Европа", в действителност показва нападение над жителка на Прага от нейни сънародници наркодилъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!