42% от българите искат Русия да ни пази при война, едва 17% - САЩ

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2017 в 16:22 18811 87

Графично представяне според най-изявените във всяка една страна предпочитания. Графика: УИН/Галъп интернешънъл

В рамките на глобално изследване, проведено в 66 страни по целия свят от асоциацията УИН/„Галъп интернешънъл“, респондентите са поставени пред следната хипотеза: коя от основните военни сили в света биха избрали за отбранителен партньор.

Въпросът звучи така: „Има шест страни в света, които разполагат с най-голяма военна мощ: САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Индия. Да предположим, че във вашата страна избухва военен конфликт и вие трябва да изберете само една от тези страни за ваш партньор, коя страна бихте избрали?“.

В България 42% отговарят Русия, 17% - САЩ, 4% - Франция.

Това е прокативен, експериментален и хипотетичен въпрос. Той показва изключително любопитна сравнителна картина между страни и региони, посочват от УИН/„Галъп интернешънъл“.

Косово води по отношение на предпочитанията към САЩ. 92% от населението там предпочита партньорство със САЩ. Следват Република Корея - с 81%, и Папуа Нова Гвинея – със 70%, Израел, Филипини, Албания, Виетнам, Япония, Канада и т.н.

Русия е избрана също от немалък брой страни. Монголия (с дял от 71% заявяващи симпатия към Русия) и Армения (67%), следвани от Сърбия, Гърция, Китай, България и др., показват най-високите дялове на предпочитание към Русия.

Самите американци пък избират най-вече Обединеното кралство - 43% от респондентите в САЩ. Това е най-големият регистриран дял на избрали Великобритания за свои военен партньор.

Китай има предпочитания в Пакистан – 72%, Русия и Тайланд и т.н. Явно Русия и Китай показват взаимни предпочитания (нещо подобно се наблюдава при САЩ и Обединеното кралство).

Респондентите, посочили Индия и Франция, са с далеч по-малки дялове, в сравнение с останалите. Една четвърт белгийци и една пета германци посочват Франция и това са най-високите регистрирани сред изследваните страни дялове на подобни предпочитания.

Индия пък са избрали за партньор около половината респонденти на Бангладеш и малки дялове в други страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77928

93

El Commandante

21.02 2017 в 09:24

"Стигнем ли до там, да ни пазят, значи ни се е ебал милия гъзец"

Да, много вярно...

29216

92

Лопе де Вега

21.02 2017 в 08:18

Винаги накрая дискусията се превръща в махленска разправия с лични обиди. Ще се опитам да бъда по-кротък от активните колеги. На мен ми е прейскурант кой да ме пази! Стигнем ли до там, да ни пазят, значи ни се е ебал милия гъзец - дали от изток или от запад - одна хуя! Айде по-добре да мируваме и да не се дървим на никого. Щото нищо няма да остане от нас. Ще ми бъде мъчно за родните политици.

Поздрав!

23293

91

Стефан

21.02 2017 в 03:16

Вероятно имаш доказателства за твърдението си? Тогава съм спокоен.
Просто ги съобщи.

10902

90

Мариян

21.02 2017 в 03:09

Щом "проучването" е на Галъп, то отдавна няма изненадани за резултатите - при тях винаги позитивните отговори са за Русия и за БСП. Абсолютна партенка. N-та на брой.

23293

89

Стефан

21.02 2017 в 02:36

Няма. Лошото е че ние загубихме 30 години в спорове с опиниън мейкърите на фризьорските салони, докато нормалния свят строеше държавите, армиите, науката си.

23293

87

Стефан

21.02 2017 в 01:53

В Русия също се изумяват от идеята за война в Европа. За тях това е музей, курорт, гробище, и нищо повече. Към местното население се отнасят със съжаление, те по принцип не посягат на старци и инвалиди. Смятат го за позорно. Когото от тука не смятат за инвалид или душевно болен - приемат за свой, и тогава съвсем не разбират защо да се карат с него.
Със своите от своя страна се държат рязко по-грубо, но за наше съжаление - не ние, а те са буксирът. Евро-атлантите са духовни трупове, даже в сравнение с техните пенсионери.

77928

85

El Commandante

21.02 2017 в 01:25

"Защо Русия ще воюва с ЕС??? "

Ти следиш ли изобщо дискусията или пишеш на ангро?

По-долу беше поставен въпроса защо никой не е избрал ЕС като възможен съюзник в евентуална война и в последните постове просто градим хипотези кво евентуално бу се случило.

А иначе недей търси логика в делата на примерно....деазнам...полския военен министър например...