Бунтовете в Сенегал взеха жертва, ограничава се достъпът до информация

Ивайла Сопотенска 05 март 2021 в 14:56 1909 0

Снимка Twitter/ France24_fr

Един човек загина във втория ден на бурни протести в Сенегал в четвъртък, когато привържениците на основния опозиционен лидер Усман Сонко се сблъскаха с полицията за борба с безредиците заради обвинение в изнасилване, което той отрича.

Политикът, който стана трети на президентските избори през 2019 г. и е считан за силен претендент за вота през 2024 г., днес е изправен на разпит, след като миналата седмица депутатският му имунитет беше свален.

Сонко е 46-годишен бивш данъчен инспектор и обвинява правителството на президента Маки Сал, че използва обвиненията в изнасилване, за да подкопае най-силния си съперник.

В университета Шейх Анта Диоп в централната част на Дакар протестиращи хвърляха камъни по полицията в пълна защитна екипировка, която от време на време произвеждаше изстрели в отговор.

„Правителството категорично осъжда актовете на насилие, грабежи и унищожаване на имущество“, се казва в изявление на властите.

По-късно правителството потвърди, че един човек е загинал при сблъсъците. Това е първият смъртен случай при последните протести в подкрепа на Сонко, който беше задържан в сряда заради обвиненията в изнасилване, направени от служителка в студио за красота, където е ходел често на масаж.

Властите призоваха армията да подкрепи полицията, която може да се сблъска с допълнителни вълнения по време на планираната демонстрация в подкрепа на Сонко от популярното протестно движение „Y En A Marre“ (Стига толкова).

Протести избухнаха в други части на страната, включително в родния регион на Сонко Казаманс в южната част на Сенегал, където беше убит един човек, заяви местен служител при условие за анонимност.

Според мнозина сенегалци арестът му е достигнал връхната точка на натрупаното напрежение заради тежкия и беден живот на гражданите, особено след началото на пандемията от  COVID-19.

От четвъртък вечерта властите обявиха, че спират сигнала на два частни телевизионни канала, според тях виновни, че са излъчвали сцени на насилие. Социалните мрежи съобщават за смущения в интернет връзката и ограничения като тези, наблюдавани в редица страни по инициатива на правителствата по време на криза.

В социалните мрежи хаштагът #FreeSenegal набира все повече сила и е един от най-използваните във френския Twitter. Някои артисти като певеца Йосуфа и рапъра Градюр също изказаха подкрепата си за протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови