Трета нощ на протести и насилие срещу ареста на испанския рапър Пабло Асел

OFFNews 19 февруари 2021 в 10:25 2340 0

Снимка БТА/АР

Третата поредна вечер на протести в Испания заради ареста на рапър, осъден за обида на испанската монархия и възхвала на тероризма, беше белязана от безредици.

Пабло Асел, който тази седмица беше арестуван и започна да излежава 9-месечна си присъда, предизвика разгорещен дебат за ограниченията на свободата на словото в Испания и политическа буря за използването на насилие както от страна на поддръжниците на рапъра, така и полицията.

Партньорът на управляващата коалиция, крайно лявата партия „Обединени можем“ (Unidas Podemos), в четвъртък подаде петиция за „пълно помилване“ за Асел и друг рапър Валтоник, който избяга в Белгия през 2018 г., за да избегне съдебен процес по обвинения във възхвала на тероризма.

Потенциално задълбочавайки напрежението, съдебните власти в североизточния регион Каталуния обявиха, че Асел е загубил обжалването по друг процес и е възможно да получи допълнителна присъда от затвор от 2,5 години за възпрепятстване на правосъдието и нападение през 2017 г. Присъдата може да бъде обжалвана отново пред Върховния съд на страната.

Подобно на двете предишни нощи, протестите започнаха в четвъртък с големи събирания в няколко града и в началото бяха предимно мирни.

В столицата на Каталуния, Барселона, на централен площад стотици пееха песни, рапираха и викаха „Пабло Асел, свобода!“ и „испански медии, манипулатори!“. След това десетки демонстранти се отделиха от основната група и направиха барикада от горящи контейнери за боклук и строителни отпадъци, която блокира главната градска артерия. Те хвърляха камъни, бутилки и други предмети по полицията за борба с безредиците.

Ситуацията беше напрегната, тъй като пламъците заплашваха да обхванат близките сгради, преди да пристигнат пожарникарите.

В източния крайбрежен град Валенсия полицията използва палки, за да разпръсне протестиращите и арестува най-малко осем души, според регионалната делегация на испанското правителство.

Близо 80 души са арестувани и повече от 100 са ранени, след като Асел беше отведен от университета, където се беше барикадирал, след като отказа доброволно да се яви в затвора.

Фасадите на седалищата на няколко политически партии са надраскани с графити, нападнат е полицейски участък в град Вик, а протестиращите са нанесли значителни щети по магазини и банкови офиси в няколко града, включително в столицата Мадрид.

Каталунската регионална полиция също започна вътрешно разследване, за да установи дали един от техните куршуми с пяна е ударил младеж, изгубил окото си в протестите.

Рапърът и неговите поддръжници твърдят, че деветмесечната присъда за критична песен за бившия крал Хуан Карлос I и за десетки туитове, които според съдиите прославят някои от терористичните групи в Испания, нарушава правата на свобода на словото.

Освен този процес, рапърът вече е имал и други обвинения и висящи процеси за нападение, възхвала на въоръжени екстремистки групи, проникване в частни помещения и обида на монархията.

Неговия правен статут привлече значително обществено внимание, защото идва след като редица други артисти и личности от социалните медии бяха изпратени на съд за нарушаване на испанския Закон за обществената сигурност от 2015 г., който беше приет от предишно управлявано от консерваторите правителство и критикуван от правозащитните организации.

Един от тях беше Валтоник, който досега успява да избегне екстрадиция от Белгия.

Парламентарният говорител на "Обединени можем" Хауме Асенс заяви в четвъртък, че партията е предприела първата стъпка, за да поиска „спешно“ и „пълно“ помилване и на двамата рапъри. Помилванията са бюрократичен процес и се нуждаят от окончателното одобрение от испанското правителство, което в момента е в ръцете на лява коалиция, водена от премиера Педро Санчес и партията на Асенс.

И въпреки че двете партии се споразумяха да изменят наказателния кодекс, за да премахнат наказанието със затвор за престъпления, свързани със свобода на словото, протестите донесоха разединение в и без други разклатената коалиция, след като опозицията обвини "Обединени можем", че не осъди публично насилието на протестите.

Вицепремиерът Кармен Калво, член на лявоцентристката Социалистическа партия, също разкритикува говорител на "Обединени можем", който изрази подкрепа за това, което той нарече „антифашистки протестиращи, борещи се за свобода на словото“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!