Британците подкрепят монархията, но авторитетът на Чарлз Трети се срива

OFFNews 24 април 2023 в 16:05 5011 1

крал

Снимка Getty images

Чарлз Трети

Мнозинството от британците подкрепят монархията, но доверието в крал Чарлз Трети пада, показва проучване на британската социологическа компания YouGov преди коронацията на Чарлз III на 6 май, съобщи Би Би Си.

Анкетирани са близо 4600 души. 58% от тях заявяват, че искат запазване на монархията, 26 процента предпочитат да избират сами държавния си глава (във Великобритания това е монархът, а не министър-председателят), а 16 на сто не могат да отговорят.

Британската монархия обаче се радва на слаба подкрепа от младите хора. Само една трета от младежите на възраст между 18 и 24 г. се изказват в подкрепа на традицията, а останалите заявяват, че изобщо не се интересуват от кралското семейство.

Подкрепата за монархията е предимно сред по-възрастното поколение британци. Сред анкетираните във възрастовата група 50-64 г. роялистите са 67%, а в групата над 65 години - 78%.

В същото време мнозина имат въпроси конкретно за личността на Чарлз III. 45 процента от анкетираните смятат, че той е откъснат от нуждите и интересите на обществото. Социолозите намират тази цифра за особено любопитна, като се има предвид, че в продължение на много десетилетия принц Чарлз се е занимавал с обществена дейност, преди да замести Елизабет Втора на трона.

През 1970 г. престолонаследникът създава фонд за подпомагане на младежи на възраст от 11 до 30 г. от семейства в неравностойно положение, като до 2020 г. фондът е помогнал на около един милион души в социална адаптация.

Новият британски монарх е известен и като активист в областта на околната среда и изменението на климата.

Според социолозите негативното отношение на много британци към Чарлз III се дължи на факта, че възкачването му на престола съвпада с най-тежката социална криза в най-новата история на страната.

С рязкото нарастване на разходите за живот много семейства се борят да свържат двата края, а издръжката на кралското семейство за сметка на народа може да бъде дразнеща, особено за младите хора. Обществото недоволства и заради разходите за коронацията, които ще бъдат платени от националното правителство. Мнозина смятат, че в момента правителството има по-неотложни разходи.

Разходите за коронацията ще бъдат оповестени едва след като тя се състои, но става дума за милиони лири. Последната коронация на кралица Елизабет II струваше на държавната хазна 20,5 млн. лири.

Роялистите настояват, че кралското семейство носи огромни печалби на страната, като привлича туристи и отваря замъците си за посещения. Само от сувенири, свързани с членовете на кралското семейство, британската икономика печели десетки милиони.

Според независимо проучване на Би Би Си 54% от британците смятат, че кралското семейство е полезно за икономиката.

Британските републиканци пък готвят серия от протести в деня на коронацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

24.04 2023 в 18:16

Британската монархия винаги се е ползвала с огромен авторитет, не ми се търси точна информация за членовете на Британската общност, но наистина страшно много държави имат лика на Баба Бети, прощавайте ме за фамилиарниченето, на гърба на своите монети, но Чарлз, Чарлз има своята Камила...