Британци празнуват смъртта на Тачър, министър я нарече "безсрамна расистка"

Николаос Цитиридис 10 април 2013 в 13:30 4387 2

Стотици отпразнуваха смъртта на Маргарет Тачър. Снимка: telegraph.co.uk
Стотици отпразнуваха смъртта на Маргарет Тачър. Снимка: telegraph.co.uk

Стотици британци реагираха на съобщението за смъртта на бившия премиер на Великобритания Маргарет Тачър, като организираха празненства, които се превърнаха в масови безредици. Австралийски политик пък нарече Желязната лейди "безсрамна расистка".

В резултат на безредиците по британските улици няколко служители на реда пострадаха и бяха приети в болници.

В Бристол шестима полицаи бяха ранени в понеделник вечерта след като 200 души рушиха центъра на града. Британският в. The Telegraph съобщава и за няколко пожара, причинени от безредиците, но огънят е бил бързо потушен.

В Брикстън има двама арестувани след като празнуващите са изпочупили прозорци на няколко магазина и били задържани за нарушение на обществения ред и опит за обир.

Над 100 души се събраха и на мястото , където са се провеждали най-масовите протести срещу Маргарет Тачър през миналия век. Предградие на южен Лондон се превърна в "парти-зона", където надписите на местното кино изписаха "Маргарет Тачър е мъртва". 

Събралите се хора в Британия носеха и плакати "Радвайте се, Тачър е мъртва" "Ку*ката е мъртва", както някои от "празнуващите" носеха  и бутилки с шампанско заради новината.

В същото време външният министър на Австралия пък обяви Желязната лейди за "безсрамна расистка". В интервю за ABC Боб Кар разказа за свой разговор с Тачър, в който покойната министър-председателка е заявила: "Внимавайте с азиатската емиграция, ако не сте предпазливи ще станете като остров Фиджи, където азиатците превзеха територията". Тачър е казала това пред съпругата на Кар Елена, която е родена в Малайзия.

В същото време песента „Ding Dong The Witch Is Dead” (Звън, звън, вещицата е мъртва) от филма „Магьосникът от Оз“ от 1939 г. зае челните места по сваляне за музика във Великобритания.

Около 5000 души са се включили във Facebook група, която подканя хората да си купят запис на „Ding Dong The Witch Is Dead”, за да изразят отношението си към смъртта на Маргарет Тачър.

Песента в изпълнение на Джуди Гарланд е на първо място в класацията на сайта „Амазон“, а версията на Ела Фитцджералд заема четвърто място. В класацията на iTunes песента е на второ място по сваляне. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!