Британският парламент окончателно одобри започване на Брекзит

OFFNews 14 март 2017 в 14:36 3351 4

Британският парламент окончателно одобри законопроекта, който дава право на правителството да започне процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз. 

След като вчера законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, той е получил одобрението и на Камарата на лордовете. 

Това дава право на премиера Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне преговорите за излизане от ЕС. 

Според британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис кабинетът ще започне преговорите до края на март. 

По думите му кабинетът планира да изгради глобална Великобритания, която да се възползва от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. 

В същото време стана ясно, че Мей се готви да отхвърли искането на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за нов референдум за независимост. 

"Министър-председателят казва, че това би означавало гласуване в момент, когато тя води преговори за Брекзит, и мисля, че това може да бъде възприето много ясно като послание, че моментът е напълно неприемлив", каза източник на "Таймс" от британското правителство, цитиран от БТА.

"Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим", категоричен е той.

Втори анонимен източник от обкръжението на Тереза Мей заяви, че тя е готова да даде допълнително мнение в близките седмици и да заяви, че подготовката на референдума за независимостта на Шотландия би подкопала преговорната позиция на Великобритания пред останалата част на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови