Борис Бондарев: Само едно може да спре Путин и то е пълно поражение

Инвазията в Украйна изправя Русия пред сътресения, които биха могли да доведат до падане от власт на ръководителя на Кремъл, смята дипломатът

OFFNews 17 октомври 2022 в 19:16 7547 12

Бондарев

Снимка OFFNews/ТАСС

Борис Бондарев

Инвазията на президента Владимир Путин в Украйна изправя Русия пред сътресения, които биха могли да доведат до падането от власт на ръководителя на Кремъл, да предизвикат гражданска война или, в крайна сметка, да доведат до разпадане на страната.

Това обяви руският дипломат Борис Бондарев, който подаде оставка заради войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Бондарев бе съветник на руската мисия на ООН в Женева, но си тръгна през май, след като отправи остри критики към външния министър Сергей Лавров. Малко по-късно в интервю за Би Би Си дипломатът обяви, че вероятно в Русия го вземат за предател, а повечето хора приемат онова, което им се казва, без да мислят.

В статия, критикуваща Русия на Путин, Бондарев пише, че държавата е заразена с раболепни "ласкатели", благодарение на които Путин взема важни решения в ехо камера, заобиколен от собствената си пропаганда. "Ако Путин бъде изхвърлен от властта, бъдещето на Русия ще бъде дълбоко несигурно", пише в своята публикация в списание "Форин афеърс" дипломатът, работил в руското външно министерство от 2002 до 2022 г.

"Напълно е възможно неговият наследник да се опита да продължи войната, особено предвид факта, че основните съветници на Путин са от службите за сигурност. Никой друг в Русия обаче няма неговия авторитет, така че страната вероятно би изпаднала в период на политически сътресения. Тя дори би могла да изпадне в хаос", добавя Бондарев.

Той описва как дипломати, които изпращали в Москва скалъпени повторения на руската пропаганда, били награждавани.

"Дипломатите, които пишеха подобна фантастика, бяха аплодирани от своите шефове и тяхната кариера тръгваше нагоре. Москва искаше да чуе това, което се надяваше, че е истината, а не това, което всъщност се случваше", добавя той.

По думите на Бондарев всяко прекратяване на огъня само би дало възможност на Русия да се превъоръжи преди пак да поднови атаката.

"Само едно нещо наистина може да спре Путин и това е пълното поражение", смята дипломатът. Но той предупреждава, че тези, които мечтаят за краха на Русия, трябва да помислят за последиците. "Руснаците биха могли да се обединят зад още по-войнствен от Путин лидер, което ще доведе до гражданска война, още външна агресия или и двете", пише Бондарев.

"Ако Украйна спечели и Путин падне от власт, най-доброто нещо, което Западът може да направи, е да не налага унижение", пише дипломатът. Той смята, че униженията, на които руснаците са били подложени след 1991 г. и разпадането на Съветския съюз, трябва да бъдат урок за Запада.

"Предоставянето на помощ ще даде също възможност на Запада да избегне повторение на поведението си от 90-те години на миналия век, когато руснаците останаха с усещането, че са били измамени от САЩ, и би направило по-лесно за населението най-после да приеме загубата на тяхната империя", заключва Бондарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

12

Джендо, желанието ти ще се сбъдне към декември. Посолствата се евакуираха, зеленски избяга в бункера вече. Скоро ше е :)

345

11

Джендо Джедев

18.10 2022 в 08:30

Пеше, те първо да помаршируват в Киев, че още там запецнаха и не му се вижда краят... :D

-5489

10

Мечти, ако продължат така скоро пак руски войски ще марлируват из Париж и Берлин :).

5054

9

blues

17.10 2022 в 23:30

понякога се чудя, колко трябва да е iq-то на бройлер, който обявява за "явно анти-рашистка политика" позицията на парцал, който по цял ден облъчва българските си читатели с какви ли не новини и детайли от руската кочина, например тук с някакув путински актьор, седнал да убеждава, че след като се смени путин не трябвало да има санкции, а помощи, за да не се почуствали зле руските уроди.

Според мен не става дума за iq, а по-скоро за психична болест - невъзможност да се вижда действителността и пасивна агресия и набеждаване на хора, които имат съвсем друго мнение за парцалът офгнюс и неговите задачи. И тази болест не се лекува.

2073

8

Johnny B Goode

17.10 2022 в 22:46

Появило се ново рашистко тролче с малко по различен подход по темата.
Да го питам, както и другата рашистка пасмина тук начело с Еврото, какво търсите във вестник чията политика явно е анти-рашистка? Или какво да се прави, Митрофаннова тук ви е разпределила?

5054

7

blues

17.10 2022 в 22:04

русняшкото вестниче offnews с инфантилно ухиления си редактор сипва всеки ден по 2 тона вътрешни руски новини, коментари.

Това разбира се никога не стана с подобни новини от коя да е европейска държава. Защото раята трябва да свиква с господарите, които плащат на офгнюс в рубли. "журналистите" - най-древната професия и то платена в рубли.

345

6

Джендо Джедев

17.10 2022 в 20:29

gost4e,

Сигурно се има предвид това, че навремето Западът спаси Рашка от хуманитарна криза. Ама тогава наистина нямаше да е добре да ги оставят да потънат хептен. Щото имаше МНОГО кретени, които все още вярваха, че комунизмът може и трябва да победи. И не бяха виждали нормален живот дори и на картинка. Та си вярваха, че ако СССР победи, ще заживеят в рая. Сега, обаче, е съвсем друго. Дори в тая клета полуазиатска кочина има много хора (особено в големите градове), които няма да си жертват почивките в нормалните страни, вносните коли и изобщо - всичко (щото то какво ли е измислено и внедрено в Рашка) за един кретен, пък бил той и Бащицата. Олигарсите около него - също.

920

4

Коментатор

17.10 2022 в 20:01

Само жалко за родените на изток от рая

1000

3

gost4e

17.10 2022 в 20:01

На какво унижение са били подложени след 1991 г. ватните алкохолици и от кого? За каква измама иде реч? Никой не им е виновен, че са некадърни, крадливи и мързеливи. По-богати са на ресурси от шейховете, но живеят като пълни нещастници по свой собствен избор. Чалмите, при цялата им ретроградност и средновековна закостенялост, построиха с петродоларите си райски градини в пустините. Колхозниците вместо да строят промишленост и да си облагородяват страната избраха да пилеят пари за тролски фабрики, корупция по целия свят, анимационни (без)аналогови небивалици и прочее простотии, а сега и война. Представете си какви държави биха си построили, ако с техните ресурси разполагаха нидерландци, новозеландци, японци, скандинавци, канадци!