Болниците в Хаити са препълнени след опустошителното земетресение

OFFNews 16 август 2021 в 11:30 1850 0

Снимка Getty Images

Разрушенията в Хаити след земетресението с магнитуд 7,2 на 14 август

Болниците в Хаити са препълнени от хиляди ранени след опустошителното земетресение в събота, при което загинаха най-малко 1300 души, докато властите опитваха да изпратят лекари в най-тежко засегнатите райони преди приближаващата буря.

Трусът с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер в събота разруши хиляди домове и сгради в страната, която още се бори с щетите от предишното земетресение преди 11 години и убийството на президента миналия месец.

Югозападната част на Хаити понесе основната тежест на бедствието, особено в региона на град Ле Кай. Броят на жертвите е над 1300, а болниците, които все още работят, изнемогват под наплива, тъй като са ранени още около 5700 души. 

В северозападния град Жереми ранените са лекувани на носилки под дърветата и на матраци встрани от пътя, тъй като в здравните центрове вече няма места.

Църкви, хотели, болници и училища са частично или напълно разрушени, срути се и стената на затвора. Около 13 694 къщи са унищожени, съобщи агенцията за гражданска защита, предполагайки, че броят може да стане и по-голям.

Премиерът на Хаити Ариел Анри, който посети Ле Кай, похвали смелостта и достойнството на хората, които се борят с последствията от бедствието, и благодари на международните агенции и чуждестранните правителства за подкрепата.

Близките държави, включително Доминиканската република и Мексико, започнаха да изпращат крайно необходимите храни и лекарства по въздух и през сухопътната граница на Хаити. Колумбия изпрати персонал за издирване и спасяване на оцелели.

Съединените щати изпратиха стоки от първа необходимост и 65-членен екип за издирване и спасяване със специално оборудване.

От Ватикана папа Франциск призова международната общност да окаже бързо подкрепа.

Правителството на Хаити обаче апелира организациите да не създават импровизирани лагери и ги призова да работят чрез Министерството на планирането, очевидно в опит да се избегнат грешките, допуснати след опустошителното земетресение през 2010 г., при което загинаха десетки хиляди хора.

Обстановката ще бъде допълнително усложнена от очакваната тропическата буря Грейс. Валежите могат да предизвикат свлачища и да доведат до преливане на някои реки, съобщи Агенцията за гражданска защита на Хаити.

Хиляди хора, които спят по улиците, ще бъдат изложени на проливните дъждове на фона на нарастващия риск от болести, пренасяни от водата. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, тъй като и телефонните линии са прекъснати в по-отдалечени райони.

Организацията на обединените нации призова за създаване на "хуманитарен коридор", така че помощта да може да премине необезпокоявано през териториите, контролирани от местни престъпни групировки, някои от които са обявили примирие. 

След убийството на президента Моиз, за което властите твърдят, че е извършено от група колумбийски наемници и съучастници от Хаити, премиерът Анри заяви, че властите ще се стремят да проведат нови президентски избори възможно най-скоро.

Докладите от тази седмица обаче показват, че първоначално предвиденото за септември гласуване ще се проведе чак през ноември. Хаосът, предизвикан от бедствието в събота, вероятно ще направи задачата за провеждането на бързи избори още по-трудна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!