Безсънна нощ в Каталуния. Полицията затваря секции, семейства окупират училища

OFFNews 30 септември 2017 в 22:51 6416 2

Снимка twitter.com/lizcastro

Повечето помещения, предназначени за гласуване на насрочения за неделя референдум за независимост на Каталуния, са затворени от полицията, съобщи в комюнике испанското министерство на вътрешните работи.

В събота сутринта каталунските власти обявиха, че над 2300 секции ще са подготвени за гласуване. Властите в Мадрид твърдят, че 1300 помещения за референдума вече са запечатани.

Над 160 училища са окупирани от родители, ученици и активисти, които ще прекарат и тази нощ в класните стаи.

В събота в редица избирателни секции бяха организирани различни прояви като филмови прожекции, занимания с йога, пикници. Целта на привържениците на референдума е да попречат на полицията да затвори местата за гласуване.

Протести в цяла Испания

В цяла Испания днес се проведоха демонстрации на противници и привърженици на референдума, предаде ДПА.

В столицата Мадрид хиляди хора се събраха пред сградата на общината, за да протестират срещу допитването, което вече бе обявено за незаконно от централните власти. Демонстрантите поискаха да бъде арестуван премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон.

Поляризацията се пренесе и на остров Майорка. Над 3000 души изразиха в петък вечерта солидарност с  референдума за независимост на Каталуния.

Хиляди демонстранти подкрепиха референдума в Каталуния и в северозападната автономна област Галисия, където също има силно движение за независимост.

Около 40 000 души подкрепиха референдума в Билбао, най-големия град в Страната на баските, предаде Франс прес.

В самата Барселона противници на независимостта на Каталуния се събраха площад в центъра на областната столица, където се намират централите на регионалното правителство и на градския съвет.

Онлайн блокада

Испанската Гражданска гвардия блокира днес системата за електронно преброяване в Каталония, след като нейни части влязоха в технологично-комуникационен център. Там се съхранява софтуерът за електронно преброяване. 

В петък Върховният съд на Каталуния поиска от Гугъл да изтрие свое приложение, показващо секциите за референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови