Каталуния: Повече от провинция

OFFNews 30 септември 2017 в 09:00 20737 6

Девизът на футболен клуб Барселона е Мes que un club. В превод от каталан това означава "Повече от отбор". А утре Каталуния ще гласува на референдум за независимост, с който да покаже, че е нещо много повече от испанска провинция.

Всъщност мотото на футболния отбор, основан в далечната 1899 г., е насочено точно към идеята за свобода и независимост на каталунците от властите в Мадрид. Това е и причината за архиомразата с белия кралски Реал. В Примера дивизион мадридчани водят на каталунците с 33 на 24 титли, но на европейската сцена Барса си остава най-титулувания тим.

А да се освирква испанския химн си е стара традиция в Барселона, заради която стадионът на отбора е бил запечатван за месеци още през 1925 година.

Каталуния е малка, но горда, а и има с много неща, с които да се гордее дори и да се абстрахираме от успехите на Меси и компания на зеления терен. Малкият по територия регион всъщност е един от най-богатите в Испания. Номер 1 е по износ, туризъм, научни изследвания и създава една пета от испанския БВП.

За гения на Антони Гауди и извънземната катедрала Саграда Фамилия е излишно да говорим.

Но Каталуния не е само това. Ето и някои неособено популярни факти за региона:

Най-точната карта на Европа от Средновековието е каталунска. Колкото и да е трудно да се повярва тази е ог 1375 година.

Колкото и да са независими и хората там, каталан не е най-популярния език в областта. На територията на автономната област около 46% от каталунците използват предимно испански, 36% говорят основно каталан, а 12% от хората ползват и двата езика в ежедневието си.

Изненадващо, но каталонският език е най-непопулярен в столицата Барселона. Там едва малко повече от една четвърт от хората го говорят всекидневно.

Въпреки че каталан не е най-популярният език в Каталуния, той не се говори само в пределите на автономията.

Използват го в Северна Каталуния (съседният регион във Франция, който попада почти изцяло в рамките на сегашния френски департамент Източни Пиренеи. Отстъпен на Франция по договора за Пиренеите от 1659 г.).

В тъмно зелено е Северна Каталуния, която е част от Франция.

Каталонски се говори също така във Валенсия, на Балеарските острови (Майорка, Минорка Ибиса и Форментера), в източните части на Арагон, на малка част от италианския остров Сардиния.

В Андора каталан е единственият официален.

Езикът се говори от 4,1 милиона души в Каталуния и от повече от 5 милиона извън пределите на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

6

Новак

30.09 2017 в 23:55

Явно и другата информация е толкова вярна колкото и футболната. Чудя се, каква е тази мотивация да се изказваш неподготвен?

11739

5

muhlio

30.09 2017 в 19:44

Езикът на Балеарските острови се казва майоркин, и не е от най-популярните на островите.

11739

4

muhlio

30.09 2017 в 19:41

"Каталонски се говори също така във Валенсия, на Балеарските острови (Майорка, Минорка Ибиса и Форментера)"

Извинявам се но това са ГЛУПОСТИ....попитайте някой валенсианец дали говори каталан.В автономна област Валенсия не се говори каталан.Езикът се казва валенсиано, учи се в училищата задъльително, в университетите може да бъде избран като всички предмети се преподават на валенсиано....и в никое училище, нито университет има каталан, нито някой го говори.

12139

3

Диян

30.09 2017 в 13:37

"...но на европейската сцена Барса си остава най-титулувания тим."
-----------------------
Авторе, пишеш откровени лъжи. Колегите преди мен са ти направили забележка, но ти нищо не си променил. Ако и останалата информация е толкова вярна, колкото този "факт"...

77927

2

El Commandante

30.09 2017 в 12:16

Реал е отбора с най-много титли от Шампионската лига и КЕШ преди нея, фактите са си факти.

20699

1

Новак

30.09 2017 в 10:43

Аз съм фен на Барса, но как така в Европа Барса е по-титулувана от Реал? Ако и другите твърдения са толкова верни?