Берлин откри паметник на загиналите в атентата на коледен базар миналата година

ОFFNews 19 декември 2017 в 16:12 2267 0

Снимка Ройтерс

Кметът на германската столица Михаел Мюлер откри днес паметник на 12-те загинали миналата година при атентат на коледен базар край Мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в западната част на Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Канцлерът Ангела Меркел и председателят на Бундестага (долната камара на парламента) почетоха жертвите и поставиха запалени свещи на паметника.

На днешния ден преди година 24-годишен тунизиец се вряза с камион в посетителите на базар, после избяга, а четири дни по-късно беше застрелян в Италия. При атентата бяха ранени около 70 души.

Вчера Меркел се срещна при закрити врата с близки на жертвите и с пострадалите. Това беше първата й среща с тях след критики за липсата на реакция от нейна страна. Местни медии днес съобщиха, че участниците в срещата са останали разочаровани и мнозина не са имали възможност да разговарят за атаката с Меркел лично.

В реч по повод трагичната годишнина германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също отбеляза, че реакцията на страната след атентата е била "студена и дистанцирана". Той отправи критики от името на роднините на загиналите и на ранените, които се почувствали изоставени от властите, след като не получили подкрепа от правителството.

Канцлерката Меркел днес каза, че вчерашната среща с близките на жертвите я е накарала да осъзнае "слабостите на държавата" в оказването на подкрепа на пострадалите от тероризъм.

Възпоменателните прояви ще продължат през целия ден. Хората ще отбележат годишнината и с минута мълчание в памет на жертвите, а в 20,02 часа, когато бе извършено миналогодишното нападение, ще започнат да бият камбаните на църквата "Кайзер Вилхелм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови