'Берил' удари Тексас и уби 3-ма души. Остави без ток милиони (видео)

OFFNews 09 юли 2024 в 11:03 1278 0

Тропическата буря вилня в Тексас.

Снимка БТА/АП

"Берил" вилня в Тексас и остави без ток милиони.

Тропическата буря "Берил" отслабна до тропическа депресия, но все още носи обилни валежи и опасност от торнада. Снощи тя премина през крайбрежието на Тексас, оставяйки над три милиона души и множество предприятия без ток в района на Хюстън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите в Тексас казаха, че възстановяването на електрозахранването ще отнеме дни.

В рамките на няколко часа, след като "Берил" навлезе навътре в сушата като ураган от категория 1, той отслабна до тропическа буря, далеч по-слаба от урагана от категория 5, който миналия уикенд причини сериозни разрушения в Мексико и на Карибите.

Ветровете и обилните валежи на бързо движещата се буря обаче все още бяха достатъчно силни, за да съборят стотици дървета и да отнесат десетки автомобили по наводнените пътища.

Най-малко трима души са загинали при падане на дървета върху къщи, а Националният център за ураганите на САЩ заяви, че разрушителните ветрове и внезапните наводнения ще продължат, докато "Берил" се придвижва навътре в сушата. Към момента обаче няма информация за широко разпространени щети.

Междувременно представители на Ямайка казаха, че населението там ще трябва да се справя с недостиг на храна след урагана "Берил", който според някои оценки е унищожил хранителни култури на стойност над 6,4 милиона долара, както и поддържаща инфраструктура.

Земеделският министър на Ямайка Флойд Грийн заяви, че по предварителни оценки са били нанесени значителни щети на култури, включително зеленчуци, кореноплодни култури и плодове като хлебно дърво, манго и банани, които са популярни източници на храна.

Той допълни, че животновъдството и риболовът също са били значително засегнати от бурята, която предизвика силни ветрове и валежи, докато се движеше на запад покрай южното крайбрежие на Ямайка.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)