България стана втори дом за 400 000 руснаци

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2014 в 18:24 8620 18

Снимка pomorie.bg

За руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове, България се превърна в привлекателно място за закупуване на втори дом, пише британският всекидневник Financial Times.

"Тук руснаците се чувстват добре дошли. Културата и езикът ни са сходни", споделя Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която учи за изпитите си в къщата на семейството й в Несебър. 

Според изданието около 400 000 руснаци притежават имоти в България. Увеличава се и броят на пребиваващите в страната целогодишно. 

Според Михаил Чобанов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, това се дължи на факта, че руските граждани получават лесно разрешително за дълъг престой в България. 

"Руските строителни компании, супермаркети и пътнически агенции си разработиха пазарни ниши тук. Дори има хора, които управляват бизнеса си в Москва от България. Налага им се да летят със самолет само веднъж на няколко седмици", твърди Чобанов.

Постоянният поток от руснаци, които купуват жилища в Поморие, е увеличил населението на града двойно. 

"Тук живеем по-спокойно. Аз имам постоянна работа, а съпругата ми работи през туристическия сезон. Дъщеря ни учи в руско училище тук", коментира Леонид Козлов в кафене, пълно с рускоговорящи.

Той е фитнес инструктор, който се е преместил от Москва в Поморие преди две години. 

"Планираме да останем тук за постоянно и да направим бизнес с туристически квартири", завършва той. 

Сергей Губов, икономист в руска държавна компания, се установява в София със семейството си след като се пенсионира преди 4 години, така че синът му да учи в Софийския университет.

"Дойдохме тук главно заради големия ми син. Той иска да стане неврохирург и да работи в САЩ или Франция. Завършването на висше образование в държава членка на ЕС е първата важна стъпка.", споделя Губов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2014 в 03:05

Абе нали турците и евреите щяха да изкупят земята, имотите и айде отиде че се невидя втора османска империя. Освен това само да кажа, че в Лондон например, независимо че живеят над 50 хил. българи там, е невъзможно да има Самостоятелно и единствено българско училище, има такова неделно към посолството където който иска да заведе детето си да учи през уикенда да не забрави българския четивно и писмено защото през седмицата децата ходят както се полага с униформи в английски училища Ало, държавата Бг и руската слободия и колонизация. Опичайте си акъла.

03.12 2014 в 00:01

Поддържам пРОФЕСОР МАНАФСКИ17:19 02 дек 2014, и споделям неговите опасения:
"Вече има руски училища, после руския език ще трябва да е официален, след това референдум, след това нова донецка република, след това главорезите на путкин въоръжени до зъби без опознавателни знаци... "

02.12 2014 в 21:26

HalloWeed- руснак закупил жилище и въз основа на това придобил право на краткосрочен/дългосрочен престой в България, има право да посещава без виза само и единствено България от страните на ЕС, и до там. Достатъчно съм чел, това ми е работата. Поздрави.

02.12 2014 в 20:04

Лъчко, предпочитам руснаци пред неграмотни радикализирани ислямисти, които също се опитват да ни налагат порядки- поразходи се в Пазарджик или Подопите и пак пиши глупости.

02.12 2014 в 18:23

Павел, Шенген е вътрешно пространство на Обединена Европа. В "периферията", където са страните нечленуващи в Шенген постоянно пребиваващите могат да влизат.
Насърчавам те и ти да прочетеш, нищо че чукча трудно става читател...

02.12 2014 в 17:38

HalloWeed - почети малко за Шенген и ще разбереш, че е пълна глупост това което си написал.

02.12 2014 в 17:19

Вече има руски училища, после руския език ще трябва да е официален, след това референдум, след това нова донецка република, след това главорезите на путкин въоръжени до зъби без опознавателни знаци... вот вам: "я ваша тетя , приехала из москвы, буду у вас жить... и так далее... А БГ, както винаги, пропиляла великия шанс да бъде свободна, демократична, европейска д-ва, приобщена към европейските култури и ценности - ще бъде изгонена от тази същата Европа и "че лапа" наново великио рускии грездей, щото у русия има само ку рове, ебать твою мать,(... что ни слова то не еб твою мать..)млатене и дървеняшки мафиотски взаимоотношения още по дървени от бг-ските и тн. както си знаеме за таа мужишка "култура" Но изглежда, на балканскио примат това му допада и може да го разбере, щото да ядеш с нож и вилица е нооо трудно, по си е гот с едната ръка под масата и шишето на подо оти ми пречи да глеам...Така че: ДА ЗДРАСТВУЕТ РАЗЗИЯ И ЕЕ КУРТУРА!!!

02.12 2014 в 16:53

Големи сметкаджии са тия, "братята" руси! Като собственици на имоти в България имат статут на постоянно пребиваващи в страна от Европейския съюз и се ползват от привилегията да пътуват без визи из Европа. А в качеството им на граждани на "великата рус" Европа им иска визи...

02.12 2014 в 10:32

Сополивите диванета във форума нямат представа какво е дебела нагла рускa селянка да ти дава тон в живота, като че ли си и крепостен. Скоро ще го усетят надълбоко.Идиотките от време оно си правят каквото щат в страната ни.За нас работа нямаше, но за тях - винаги. А скоро ще почнат да ни коват и законите.

02.12 2014 в 10:17

По-добре руснаци, отколкото мръсната, проста и нагла арабско-негърската емигрантска измет!