България редом до САЩ към Хамас: Приемете плана за мир в Газа на Байдън

OFFNews 06 юни 2024 в 15:31 1282 0

Американският президент Джо Байдан чака отговор от Хамас на плана си за мир в ивицата Газа

Снимка БТА/АП архив

Джо Байдън

САЩ и още няколко страни по света, включително България, призоваха „Хамас“ да приеме предложението на американския президент Джо Байдън за постоянно примирие в ивицата Газа. 

Това гласи общо изявление, публикувано на сайта на Белия дом и цитирано от БТА. То е от името на лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд и Франция, 

„Като лидери на държави, силно загрижени за заложниците, държани от „Хамас“ в Газа, включително много от нашите собствени граждани, ние напълно подкрепяме движението към прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което сега е на масата, и както е очертано от президента Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме „Хамас“ да сключи това споразумение, което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите граждани“, пише в изявлението. 

„Отбелязваме, че това споразумение ще доведе до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа заедно с гаранции за сигурност за израелци и палестинци и възможности за по-траен дългосрочен мир и двудържавно решение. В този решаващ момент ние призоваваме лидерите на Израел, както и на „Хамас“, да направят всички необходими окончателни компромиси, за да сключат това споразумение и да донесат облекчение на семействата на нашите заложници, както и на тези от двете страни в този ужасен конфликт, включително цивилното население. Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка“, се допълва в публикувания документ. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II