България и Сърбия зоват за реализирането на "Южен поток"

OFFNews 03 юли 2014 в 19:55 1617 8

Реализирането на проекта „Южен поток” е от интерес както за Сърбия и България, така и за региона на Югоизточна Европа от гледна точка на енергийната сигурност.

Това обявиха министрите на външните работи на България и на Сърбия Кристиан Вигенин и Ивица Дачич.

България не разглежда хипотеза, в която "Южен поток" няма да бъде реализиран, защото това е важен проект, свързан с енергийната сигурност не само на страните, през които минава газопроводът, но като цяло и за Югоизточна Европа, заяви Вигенин.

Ние сме в пряк, смятам конструктивен, диалог с ЕК, по условията по реализацията на проекта, каза той и добави, че се надява още в следващите седмици да има повече яснота и да може да бъде възобновена работата по проекта на територията на България.

България и Сърбия са добри съседи и приятели и са пример за това как две страни, които нямат сериозни проблеми помежду си, могат да работят заедно в интерес на народите си, каза Вигенин на съвместната пресконференция в Белград.

Вярвам, че това дава положителни сигнали както на бизнеса, така и на хората и стимулира администрацията за активно сътрудничество, допълни той.

Отношенията между двете държави са стабилни и искрени и ние искаме те да се основават на общи интереси, заяви от своя страна Ивица Дачич.

Той подчерта, че за краткото време, откакто заема поста външен министър, вече е разговарял с българския си колега няколко пъти в различни международни формати, което е доказателство за активния политически диалог между България и Сърбия.

Двамата първи дипломати се договориха за провеждането на политически консултации между външните министерства на двете страни през есента на тази година.

Тяхната цел е да се даде възможност на експертно ниво да продължи работата по Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, както и да бъдат обсъдени въпроси, свързани с процеса на евроинтеграция на Сърбия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков