България е с най-нисък стандарт на живот в ЕС за 2013 година

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2014 в 20:31 8658 23

България и Румъния са страните с най-нисък стандарт на живот в ЕС през 2013 г., а Люксембург, Германия и Австрия са държавите с най-висок такъв.

Това показва индексът за индивидуалното потребление на глава от населението в 28-те страни членки на ЕС, публикуван от европейската статистическа служба Евростат.

Според резултатите от проучването в Люксембург потреблението е 38% повече от средното в ЕС, а в Германия и Австрия то е с около 20% над средното равнище за съюза.

В Дания, Финландия, Швеция, Великобритания, Холандия, Белгия и Франция то е с между 10% и 15% над средното равнище за Евросъюза. Потреблението в Италия отговаря на средното в ЕС, а в Ирландия, Кипър и Испания то е с 10% по-ниско.

Португалия, Гърция и Малта имат потребление между 10% и 20% под средното равнище. В Литва, Словения, Полша, Чехия и Словакия пък то е между 20% и 30% под средното. В Естония, Латвия, Унгария и Хърватия регистрирано потребление е с между 30% и 40% под средното равнище.

В Румъния потреблението е с 40% под средното, а в у нас то е с около 50% под средното за ЕС.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в страните от ЕС също е най-нисък у нас и е 45% от средния. Във Вликобритания е равен на средното равнище, а в Люксембург е най-висок- 257%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 11:35

Иванчо, Иванчоо много си заблуден. Каква производителност, какви пет леа? Какво циврене? Какъв Маркс?
Прочел си тук-таме по някое мнение в нета и верваш. Не си губи времето да пишеш глупости, ами върви да си дигаш производителността! Дано опровергаеш и Маркс!

12.12 2014 в 11:17

Йей, казано на чист Български...

12.12 2014 в 10:27

Балкански, причината да сме с най нисък стандарт не е че еврогейовете капиталисти чак толкоз ни ограбват а просто че бачкаме най малко бе парче. Производителността на труда ни е ниска, мързи си ни баце, нема кво да се лъжем. Твоите приятелчета комунистите ни научиха да не работим, цели поколения с дефект създадоха, сега наново требе да се учим да бачкаме. Най прост пример ти давам - теб. Висиш по цял ден тук и обясняваш нещата, ако се беше напнал да поработиш малко немаше да ходиш гладен и да цивриш за Маркс и преразпределението на благата.

12.12 2014 в 10:03

... каза Професор Балкански, последовател на оня с мустаците, дето гори книги.
Цинизмът ти може и да е безкраен, но когато си допуснал да ти остане единствен актив, то каквото и да ти говоря, за теб е късно. Поне не лъжи хората.

12.12 2014 в 09:18

Безкнижник.

12.12 2014 в 07:42

Единственото, за което трябва да ме съжаляваш е, че ставам рано да изкарвам БВП вместо тези, които съдят за икономическите системи по литературни герои, а не според икономическата наука.
На фона на това, което изтърси, да ти казвам сега аз какво да четеш ще е несериозно.

12.12 2014 в 04:46

От система, в която печалбата е на върха на пирамидата няма как да очакваш морал. Има много примери, от това как лекари оперират ненужно хора, до това как корпорации си изхвърлят химикалите в реки и морета, щото не им се плаща да ги транспортират. Добрите години на капитализма, в които на обществото му трябва дадена стока/услуга, някой мислещ предприемач я произвежда/продава и всички са доволни отдавна минаха. В последните години виждаме само как богатите стават по-богати, а бедните стават по-бедни. Харчат се трилиони за "отбрана" докато голяма част от хората, дори в развитите страни тънат в мизерия.

12.12 2014 в 01:40

ЗАПАдът не умира от повече социализъм, а от липсата на гепене, за да си поддържа социализма. В природата вин-вин има само при симбиоза. На това дето му викаш-вин-вин е гостоприемник-паразит. Единственото нещо, което действа като инхибитор е-държавата/така мразена от вас/! Обаче, балончетата, дето надухте и е.аха мамата на държавата! И сега гостоприемника умира.

12.12 2014 в 01:16

Еми великият английски писател Charles Dickens е написал доста книги, в които описва КАПИТАЛИЗМА от времето на неговото зараждане.

Съмнявам се, че четеш дебели книги, обаче като се пенсионираш, ако изобщо доживееш дотогава, вземи се самообразовай малко и разтледай поне картинките в David Copperfield и The Adventures of Oliver Twist.

Крайно омерзителна история, която сега върви към своя не по-малко омерзителен КРАЙ. Една АНТИХУМАННА СИСТЕМА, в която ПЕЧАЛБАРСТВОТО и ЕГОИЗМЪТ господстват. Това е капитализмът, КАПАН ЗА ИЗОСТАНАЛИ В РАЗВИТИЕТО СИ ДУШИ. Направо те съжалявам, честно...

12.12 2014 в 00:53

западняците са богати защото живеят повече от триста години в капитализъм. Това означава свободна замяна на полезности, предприемачески дух, технически прогрес, не случайно западът е люлка на индустриалната революция. Това означава рязко покачване на жизнения стандарт за всички, рязко увеличаване на продължителността на живота. Но в основата на всичко стоят правото на собственост и свободната размяна. Преди индустриалната революция, да носиш риза е било скъпо удоволствие, лукс, който малцина са могли да си позволят. Благодарение на развитието капитализма, фабрикантът намира начин да направи продукта масов и евтин. И да, забогатява, но и потребителят печели. Това са отношения уин-уин. Западът днес се самозатрива не поради много капитализъм, а поради много социализъм.