Quantcast

България последна в Европа по грижа за психично болните

Вероника Шербанова Последна промяна на 17 октомври 2014 в 13:58 6492 6

България е на последно място в Европа по грижа за психично болните. Това показва доклад на The Economist Intelligence Unit.

В анализа на състоянието на грижите за психично болните са включени 30 европейски държави.

Докладът измерва грижите за хората с ментални проблеми чрез Индекс за интеграцията на психично болните, който обхваща 18 индикатора, сред които достъпът до медицински грижи, защитата на човешките права, възможността на хората с ментални проблеми да намират работа, да живеят пълноценен семеен живот, както и сред другите хора като цяло, съществува ли стигма и др.

На първо място е поставена Германия, където показателят е 85.6 от 100, следвана от Великобритания с показател 84.1 и Дания с индекс 82.0.

На последно място пък е България с показател едва 25.0 от 100. Преди нас са класирани Румъния с показател 34.7, Гърция с показател 38.0 и Португалия с показател 38.1.

Според експертите първото място за Германия е до известна степен неочаквано, тъй като страната никога не е имала водещо място в сферата на психиатричните грижи. За сметка на това обаче тя е сред първенците в сферата на здравеопазването и социалните грижи.

Очаквано, близо до първото място са поставени Великобритания и редица скандинавски държави – Дания, Норвегия, Швеция, за които е известно, че имат добри практики в тази сфера.

Поставянето в дъното на класацията на страни от Югоизточна Европа също не е изненада за експертите.

Те обаче посочват, че комунистическата ера не е причина за изоставането на тези страни в областта на психиатричните грижи, тъй като Естония е класирана на 8-о място, докато Гърция, която никога не е била в Източния блок, е на 28-о място.

Причината по-скоро се крие в това, че държавите в региона с години са неглижирали проблема, се посочва в доклада.

България е в дъното на класациите по още няколко критерия – осигуряване на стабилна семейна среда, достъп до здравни услуги, възможността за образование и работа и намаляване на стигмата.

Страната е поставена на 28-о място по възможността за осигуряване на стабилна семейна среда с индекс 38.3 от 100. След България са поставени само Хърватия и Кипър с показатели съответно 33.3 и 28.3. Първото място в тази категория си делят Германия и Великобритания, чийто индекс е 100.

България е класирана на 28-о място заедно с Румъния и според това дали психично болните имат възможност да работят и да получават образование с показател 16.7. На последното място по този критерий е класирана Словакия с показател 11.1.

На първо място според този критерий е поставена Франция с показател 100.

България е поставена на предпоследно място в класацията за достъп до здравни грижи с показател 16.0 от 100.

По-нисък е само показателят на Румъния – 11.0. На първо място отново е поставена Германия с индекс 86.5.

Според това доколко в държавите е преодоляна стигмата за психично болните пък се нареждаме на последно място с показател 25.7 от 100. Преди България са поставени Австрия с показател 42.2, Италия с показател 44.1 и Латвия с индекс 44.6.

Първенец в тази категория е Великобритания с показател 87.5.

В същото време според анализа на The Economist Intelligence Unit всички европейски държави са едва в началото на пътя за деинституционализация на хората с ментални проблеми. В 16 от анализираните 30 държави много психично болни се лекуват продължително време в болници или специализирани институции.

Забавянето на процеса е свързан до голяма степен със сложността на мащабните промени, които са необходими, но освен това и с интереса на вече съществуващите структури, например психиатричните болници, става ясно от доклада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2014 в 19:11

като гледам писанията по форумите, хич и не се учудвам

17.10 2014 в 15:02

Хитлер в Германия е избивал луди заедно с цигани и евреи. После се оказало, че броят на лудите е постоянна величина и като избиеш едни се появяват други, затова Германия е на първо място по грижа за лудите. В България Живков слагаше в лудници онези от които го е страх и не може просто да отстреля като някои други. Мунчо от век насам е проблем, у нас само лудите казват истината, затова и грижата за лудите е на последно място в България. От друга страна темата с грижата за лудите става актуална, винаги когато по някаква причина мастита структура, наследена от живково време или препираща пари на фамилията с кражби не може да каже заученото "Крадецът вика - дръжте крадеца".

17.10 2014 в 14:41

И си личи, да ви кажа!

17.10 2014 в 14:37

Няма грижа за болните, за бедните, а и за здравите. Затова и много болни се разхождат без лечение. Защото близките се страхуват да не им навредят, ако се диагностицира някакво психично заболяване, че ще останат аутсайдери в живота. Много неприятно, но факт. А тези хора имат нужда от лечение и могат да бъдат полезни и пълноценно да живеят живота си.

17.10 2014 в 14:27

Така е, ако се грижихме за тях, Болен и Бюреков нямаше да са в парламента, а щяха да се лекуват

17.10 2014 в 14:09

Каква грижа има за психично болните в България?? Те са по улиците, съседите ни, учителите и колегите ни....