Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Байдън: Руско нападение срещу Украйна остава напълно възможно

OFFNews 15 февруари 2022 в 23:27 2113 1

Снимка Getty Images

Руско нападение срещу Украйна остава напълно възможно, но трябва "да се дадат всички шансове на дипломацията", заяви днес американският президент Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

Изтеглянето на руските войници от украинската граница, за което спомена Москва, би било положителна стъпка, но "на този етап не сме удостоверили", че то наистина е започнало, добави той. По думите му все още в близост до границата има над 150 000 руски военни.


Той предупреди, че западните санкции срещу Русия в случай на нашествие в Украйна са готови. Според него те ще поставят "под натиск най-големите им финансови институции и ключови индустрии".

Байдън повтори, че по спорния газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да потече синьо гориво в случай на руска атака. Той заяви също така, че е готов да отговори на всяка асиметрична атака срещу САЩ и техните съюзници от НАТО, в това число кибератаки

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес каза на руския външен министър Сергей Лавров, че САЩ продължават да са загрижени относно способността на Русия да започне инвазия в Украйна и трябва да видят "доказуема убедителна и съществена деескалация", съобщи Ройтерс.

Двамата разговаряха по телефона, след като Русия обяви, че част от войските й се връщат в базите си след учения в близост до Украйна, а президентът Владимир Путин заяви, че е готов да продължи диалога.

Западните държави обаче все още не са потвърдили, че е налице намаляване на числеността на струпаните около 130 000 руски военнослужещи в близост до границата с Украйна.
Блинкън каза на Лавров, че Вашингтон е ангажиран с намиране на дипломатическо решение на "кризата, която Москва предизвика" и очаква писмения отговор на Русия на документите на САЩ и НАТО относно европейската сигурност, се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

"Държавният секретар Блинкън потвърди опасенията ни, че Русия е в състояние да започне инвазия в Украйна по всяко време и подчерта, че е необходимо да видим доказуема, убедителна и съществена деескалация", каза Прайс.

Лавров подчерта необходимостта съвместната работа да продължи и призова за прагматичен диалог по въпросите на сигурността, но заяви пред Блинкън, че "агресивната реторика", раздухвана от Вашингтон, е неприемлива, се казва в изявление на руското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews