Байдън: Русия рискува да попадне в още по-голяма изолация

OFFNews 22 април 2014 в 16:00 9881 7

Джо Байдън

Време е Русия да спре да говори и да започне да действа за намаляване на напрежението в Украйна. Това обяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън след разговор с украинския премиер Арсений Яценюк.

Нито една страна няма право да заплашва съседа си със струпване на войски до границата. Призоваваме Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Призоваваме Русия да спре да поддържа мъже, които се крият зад маски, създавайки напрежение в Източна Украйна. Продължаването на провокациите ще доведе до още по-голяма изолация за Русия. Чухме много приказки от Русия, но сега е времето да спре да говори и да започне да действа. Искаме да видим конкретни стъпки. Няма да позволим този безкраен процес, посочи Байдън.

Никога няма да признаем руската окупация на Крим. Светът също няма да я признае. Нито една страна няма право да заграбва земя на друга дуржава. Украйна трябва да остане единна нация, допълни Байдън.

Пътят пред Украйна е труден, но вие няма да вървите сами по този път. Ние ще вървим с вас. Ние работим за подкрепа на всички украинци в търсене на по-добро бъдеще, подчерта Джо Байдън.

САЩ са готови да предоставят на Украйна военна помощ в размер на 20 млн. долара. Освен това ще бъдат отпуснати и 50 млн. долара за прокарване на политически и икономически реформи, допълни американският вицепрезидент.

Русия не трябва да се държи като бандит и трябва да изтегли спецчастите и войските си от източната част на страната, заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

Президентските избори трябва да се проведат в края на май, както е запланувано. Украйна се нуждае от легитимно избран президент и това е сценарий, който Русия не иска, каза Яценюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови