Австралия с агресивна кампания срещу пушенето (снимки)

15 август 2012 в 08:54 3516 1

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Австралия стартира агресивна кампания за борба с тютюнопушенето в страната.

Преди ден австралийски съд окончателно отхвърли жалба на четири световни производителя на цигари срещу нов закон, налагащ изключително строги правила за продажба на цигари.

Компаниите "Филип Морис", "Бритиш Америкън Тобако", "Джапан Тобако Интернешънъл" и "Импириъл Тобако" се обявиха срещу въвеждането на еднакви кутии за всички цигари.

С тази мярка Австралия иска да затегне коланите около борбата на правителството с тютюнопушенето.

Производителите на цигари опитаха да убедят съда, че забраната за обозначаване на фирмата, нарушава техните права на интелектуална собственост. Съдът обаче отказа да приеме тези аргументи.

"Това е лош закон, който ще облагодетелства единствено организираните престъпни групи, които продават нелегално цигари на улицата", заяви говорителят на "Бритиш Тобако Австралия" Скот Макинтайър

От първи декември цигарите продавани в Австралия трябва да са с еднакъв дизайн и форма за всички марки.

"Това е победа за всички семейства, които са загубили някого вследствие на болести свързани с тютюна", заяви министърът на здравеопазването Таня Плиберсек. 

Според нея това е повратен момент за ограничаването на тютюнопушенето в света.

Правителствата следят отблизо какво се случва в тази област в Австралия и някои могат да ни последват", допълни тя.

Върху опаковката от тъмно маслинено зелено са отпечатани снимки на болни хора, в следствие на тютнопушене и предупрежденията за опасностите от цигарите.

Единственият отличителен елемент са марката и името на продукта, които са написани със същия шрифт.

Тютюнопроизводителите оспорваха тази мярка, защото според тях тя нарушава правото на интелектуална собственост. Те изтъкваха и рискът кутиите да станат обект на фалшифициране.

Решението на върховният съд в Сидни, което не подлежи на обжалване, реши, че новият закон не е в противоречие с духа на Конституцията на Австралия. Той отхвърли жалбата на тютюнопроизводителите и ги осъди да заплатят разходите по делото.

Всяка година около 15 000 австралийци умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това коства на страната 31,5 млрд. австралийски долара (23 млрд. евро) на страната, като се вземат предвид разходите за лечение на болните и загубата на производителност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!