Армения: Готови сме за война с Азербайджан

Лъчезар Вълев 03 септември 2012 в 10:16 3442 0

Арменският президент Серж Саркисян. Снимка: ЕПА
Арменският президент Серж Саркисян. Снимка: ЕПА

Готови сме да се борим и да победим във всяка една война с Азербайджан.

Това заяви арменският президент Серж Саркисян, цитиран от радио "Свободна Европа".

По думите му Армения не иска война, но не изключва възможността, Баку да предприеме военни действия срещу Ереван. 

„Ние не искаме война, но ако се наложи, ще се бием и ще спечелим. Не се страхуваме от убийци, дори ако те имат протекцията на държавен глава. Азербайджанците са предупредени”, заяви арменският президент.

Изявлението на Саркисян бе по повод годишнината от независимостта на Нагорни Карабах - регион в Азербайджан, населен предимно с арменци, който е под контрола на непризнатата Нагорно-Карабахска република от 10 декември 1991 г.

Късно в петък Армения обяви, че скъсва дипломатически отношения и замразява всякакви контакти с Унгария.

Повод за решението бе екстрадирането от Унгария на азербайджанския офицер Рамил Сафаров, който е извършил убийство на арменски офицер.

Ереван  реагира гневно, защото Сафаров бе получил в Унгария доживотна присъда за това, че през 2004г. по време на обучение по партньорска програма на НАТО уби с брадва арменския си колега Гурген Маркарян.

„Властите в Унгария са длъжни да разберат, че са допуснали огромна грешка. Те на практика са сключили сделка с азербайджанските власти”, заяви президента Саркисян.

В неделя в арменската столица Ереван се проведе протестен митинг пред унгарското консулство. По време на демонстрацията протестиращите изгориха унгарското знаме и били донесени плакати с надписи обиждащи Унгария.

Правителството на САЩ също е осъдило осовобождаването на Рамил Сафаров. Официалната позиция на Вашингтон е, че постъпката на Унгария е в разрез с усилията по смекчаване на напрежението в каспийския район.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!