Армада бойни кораби в Персийския залив, чакат атака срещу Иран

Последна промяна на 16 септември 2012 в 14:45 6275 9

Ормузкият проток. Снимка: wikimedia
Ормузкият проток. Снимка: wikimedia

Армада бойни кораби от 25 държави се струпва в Персийския залив в очакване на израелска атака срещу Иран, съобщават в неделя британското издание The Sunday Telegraph и израелското издание за новини от специалните служби Debka file.

Самолетоносачи, бойни кораби и подводници от САЩ, Великобритания, Франция и други страни започват 12-дневни учения в Ормузкия проток, пише The Sunday Telegraph.

Съюзниците демонстрират военна мощ в очакване Израел да нанесе изпреварващ удар по ирански ядрени обекти.

Демонстрацията на военна мощ е провокирана от опасението, че Техеран ще отговори на всяка атака с опит да минира или блокира по друг начин протока, през който минава около 35% от световния морски трафик на петрол.

Debka file допълва, че армадата едва ли ще напусне Персийския залив след края на 12-дневните учения, тъй като рискът Иран да отговори на израелско нападение по ядрените обекти в ислямската република е твърде голям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2012 в 16:09

А там отдавна вече не Израел дирижира бала.

17.09 2012 в 11:45

Израел се опасява , че ако преизберат Обама проблемът ще остане единствено негов.

17.09 2012 в 00:46

А там не Израел пали пожара, ама и това вече стана друг въпрос.
Там от два дена се случва "Арабска пролет - 2". Докато американците си мислеха че клатят чалмалиите с брадите, и ги купуват за новите стъклени мъниста, те завъртяха своята игра. Сега вече не ги интересува даже Израел - намериха си съответстващ по мащаба противник - САЩ.
И тука вече много работи се объркаха. Примерно от година, световна антиамериканска коалиция можеше да възникне за три дни, на каква да е база, откъде да е по света, просто никой не се решаваше да го каже пръв, та всичко да започне. Вече го казаха, и белята стана.
Сега, кой ще се окаже толкова безумен, че да застане срещу когото и да било, под знамето именно на исляма, е втори въпрос. Доколко с тоя номер Обама се спасява именно от такава коалиция - съвсем трети. Но така или иначе се доказа, че не са чели какво пише на кибрита. Че един вид играта с огъня е опасна. Докараха белята - ислямския свят се обедини срещу Америка. Тия дни ще видим и срещу какво друго, а и още кой с кого.

16.09 2012 в 23:04

А армадата не може ли да направи нещо по въпроса Израел да престане да се прави на велик? Рискът бил, че Иран щял да отговори... А това, че Израел ще запали пожар...то си е в реда на нещата...

16.09 2012 в 20:23

Ще има битка на Батълкрузъри срещу банелинги.
Виж. Star Craft 2

16.09 2012 в 19:38

И накрая ще докарат 3-та световна война.
Лошото е че като свърши едва ли земята ще е населявана от хора...

16.09 2012 в 18:47

Това е направо велика реплика: "... армадата едва ли ще напусне Персийския залив след края на 12-дневните учения, тъй като рискът Иран да отговори на израелско нападение по ядрените обекти в ислямската република е твърде голям." Аз пък си въобразявах, че аятоласите ще седят и ще гледат как израелците хвърлят бомби по Натанц...

16.09 2012 в 15:20

Лоша работа.

16.09 2012 в 15:06

заради една кофа с помия, изсипана от дузина кукловоди, жадни за сензации и конфликти, виках "Да живее света" и мълчаливо- "глад и смърт за братята ми".